Klopsiki z żółtym serem w sosie są szczególnie lubiane przez dzieci. Duża ilość świeżego, drobno posiekanego koperku nada im nie tylko piękny zapach, ale i cudowny, wiosenny wygląd. Najsmaczniejsze z młodymi ziemniakami, kopytkami lub kluseczkami. Najlepiej przechowywać je w lodówce, można również zamrozić i mieć zawsze pod ręką awaryjny, zdrowy obiad. Jak przygotować klopsiki z żółtym serem w sosie? Oto receptura.
Składniki:
- 500 gr mielonej szynki
- 1 mała cebula
- 3 łyżki sera żółtego
- 1 jajko
- 1 mała kajzerka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól, pieprz
- ok. 1/2 szklanki mąki do obtaczania klopsików
- Olej do smażenia
- 2 łyżeczki masła
- ok. 1 szklanki rosołu lub 1/2 szklanki wody
- Koperek
Sposób przygotowania:
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody.
W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie.
Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia.
Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni.
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny.
Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min.
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy.
Gotowe klopsiki posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami, kluskami lub kopytkami.
[dropcap style=”round”]Polecamy blog[/dropcap]