Odlot leniuszka
Porcja dla 4 osób
Składniki:
rożek półtłustego twarogu (około pół kilograma)
jajko
łyżka wiórków masła
łyżka cukru
szklanka mąki pszennej
sól
Postaw na kuchence duży garnek z osoloną wodą.
Na stolnicę przepuść ser przez praskę.
Zrób w serze dołek, wbij do niego jajko, wsyp cukier i mąkę, dodaj masło.
Zagnieć ciasto. Jeśli mocno lepi się do rąk, dodaj jeszcze łyżkę mąki
(im bardziej wilgotny ser, tym więcej potrzebuje mąki).
Zrób wałki grubości 2 cm. Pokrój ostrym nożem po skosie (w romby).
Każdą kluskę „podstempluj” delikatnie widelcem.
Wrzuć leniuszki do wrzątku.
Gotuj przez minutę po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Najlepsze są polane roztopionym masłem/masłem z bułką tartą i cukrem/ masłem i cukrem albo posypane cynamonem.
Odlotowe z sosem truskawkowym!
Sos truskawkowy
Składniki:
szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
łyżka cukru pudru
Umyj świeże truskawki, pozbądź się szypułek.
Mrożone owoce włóż do garnka, dodaj cukier puder i podgrzewaj
na bardzo małym ogniu, aż się rozmrożą.
Zestaw garnek z ognia i odczekaj 3 minuty, aż owoce trochę przestygną.
Zmiksuj truskawki blenderem na aksamitny mus.
Polej nim ugotowane leniwe.
A to ciekawe! Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny!
Jabłka z piekła rodem
Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 jabłka (większe lepsze!)
4 łyżki miodu
4 szczypty cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół).
Jabłka umyj i osusz.
Ułóż owoce na blaszce (ważne, żeby się nie dotykały!).
Piecz przez 20-25 minut.
Wyjmij jabłka z piekarnika. Daj im „odetchnąć” przez 5 minut.
Polej każdy owoc łyżką miodu i posyp szczyptą cynamonu. Gotowe!
A to ciekawe!
Najwięcej witamin kryje się pod skórką jabłka, dlatego nie warto go obierać.
Na świecie istnieje ponad 10 tysięcy odmian jabłek.
W Polsce rośnie ok. 40 milionów jabłoni!
Pszczoła w ciągu swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.