Składniki:
Ciasto:
- 300 ml mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- jajko
- czubata łyżka śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masa orzechowa: 200 g fistaszków
- 1/3 szklanki cukru
- kostka masła
- 3 łyżki miodu
Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj lekko roztrzepane jajko, śmietanę oraz posiekane, miękkie masło. Wyrób ciasto – najpierw mikserem z hakami do zagniatania, a następnie widelcem lub dłońmi. Ciastem wyłóż formę (na przykład dużą keksówkę), formując mały rant. W garnuszku zagotuj cukier z miodem i masłem, dodaj grubo pokrojone orzechy, wymieszaj i wyłóż na ciasto. Wstaw formę do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 175 st. C i piecz około 25-30 minut.