Idealne jesienne dania – rozgrzewające, sycące i aromatyczne, to nie tylko specjalizacja kuchni polskiej! W świecie orientu również znajdziemy kulinarne inspiracje, które właśnie teraz warto wykorzystać i przyrządzić np. marokańskie tagine z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Polskim akcentem w tej potrawie będzie pieczony burak cukrowy. To właśnie z niego powstaje krystalicznie biały cukier! Naturalne słodkie nuty warzywa będą doskonale komponować się z egzotycznymi przyprawami i delikatnie pikantnym smakiem tagine!
Buraki cukrowe, uprawiane w lokalnych cukrowniach na terenie Mazowsza i Wielkopolski, dają krystalicznie biały cukier Diamant, który stanowi uniwersalny dodatek do potraw. Z odrobiną cukru i pysznymi burakami cukrowymi można przyrządzić dania z kuchni całego świata – aromatyczne, wytrawne, zachwycające smakiem! Popularne w krajach arabskich tagine, czyli jednogarnkowa, niezwykle kolorowa kompozycja warzyw, mięsa i orientalnych przypraw, to potrawa, w której pieczone buraki cukrowe smakują naprawdę wspaniale. Słodkie nuty smakowe doskonale współgrają z pikantnymi składnikami – to idealne, jesienne danie! Rozgrzeje nas, nasyci, a przy tym jest bardzo proste do zrobienia. Spróbuj już dziś i przekonaj się, że w kuchni jesień może być bardzo kolorowa i apetyczna!
Tagine z pieczonymi warzywami korzeniowymi
Tagine można przygotować w tradycyjnym naczyniu lub w zwykłym garnku z grubym dnem, jak do gulaszu
Składniki:
• 1/2 buraka cukrowego
• 1/2 dużego selera
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego kuminu
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 pierś z kurczaka
• 400 ml bulionu
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 2 łyżeczki cukru białego DIAMANT
• sok z 1/4 cytryny
• sól, pieprz
• olej do smażenia
Do podania: kasza bulgur lub kuskus, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Warzywa korzeniowe obieramy, burak i seler kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w grube plastry. Polewamy odrobiną oleju, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w 200 st. przez 45 minut. W naczyniu do tagine lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy kolendrę, kumin, imbir oraz cynamon – przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pokrojoną, pozbawioną nasion papryczkę. Smażymy na małym ogniu kilka minut. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka i smażymy, aż wierzchnia warstwa kurczaka się zetnie. Dodajemy bulion, liście laurowe, paprykę, cukier, sok z cytryny i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy warzywa, dusimy jeszcze 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kaszą bulgur, posypany natką pietruszki.
Smacznego!