Na kulinarne wycieczki zaprasza mistrz kuchni – Marcin Budynek, autor przepisów z serami topionymi Hochland. Inspiracją do ich stworzenia jest okres wakacyjny, w którym podróżujemy, organizujemy pikniki i wypoczywamy na świeżym powietrzu. Różnorodne i łatwe do przygotowania przepisy możemy wykorzystać gdziekolwiek jedziemy, bo Hochland smakuje wszędzie!
Bułka z ziarnami serkiem, pieczoną papryką i wędzoną szynką
Składniki:
- 4 bułki z ziarnami (słonecznik, dynia)
- 4 trójkąciki sera topionego z papryką Hochland
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 8 cienkich plastrów wędzonej szynki (najlepiej jagnięcej)
- kiełki groszku
Sposób wykonania:
Papryki pieczemy w piekarniku lub opalamy nad ogniem do uzyskania czarnej skórki. Następnie zawijamy w folie lub wkładamy do woreczka na ok. 5 min. Ściągamy z papryki skórkę, usuwamy pestki i kroimy w paski lub plasterki. Połówki bułek smarujmy serkiem paprykowym, następnie układamy paprykę, cienkie plasterki szynki i kiełki groszku.
Tortille z ogórkiem, miętą i czarnuszką
Składniki:
- 4 tortille pszenne
- 4 trójkąciki sera topinego ze szczypiorkiem i cebulą Hochland
- ogórek zielony pocięty w długie wstążki
- 6 ćwiartek pomidora malinowego bez skórki
- 10 listków mięty
- środkowe liście sałaty masłowej
- czarnuszka
Sposób wykonania:
Placki tortilli delikatnie smarujemy wodą, a następnie bardzo dokładnie rozsmarowujemy serek ze szczypiorkiem i cebulą, następnie posypujemy go drobno posiekanymi liśćmi mięty. Na plackach układamy wstążki ogórka, pomidory i liście sałaty. Przyprawiamy czarnuszką i formujemy roladkę.
Bułka maślana z roladkami z gotowanej szynki i rzodkiewki
Składniki:
- 4 bułki maślane
- 4 trójkąciki sera topionego z szynką Hochland
- 8 plastrów szynki gotowanej
- 4 rzodkiewki starte na tarce
- ½ drobno posiekanego pęczka pietruszki
- sałata rzymska
Sposób wykonania:
Ser topiony mieszamy z rzodkiewką i pietruszką (opcjonalnie możemy doprawić pieprzem). Przygotowaną pastą smarujemy plastry szynki i zwijamy w roladki, które następnie układamy w bułce maślanej na liściu sałaty.
Paluchy razowe z rybą wędzoną i marynowanym ogórkiem
Składniki:
- 4 paluchy razowe
- 8 serków topionych śmietankowych Hochland
- 300 g ryby wędzonej (makrela, łosoś, halibut, dorsz itp. można ewentualnie użyć tuńczyka w puszce)
- duży ogórek zielony obrany i pozbawiony pestek
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- sałata radiccio
- 1 cytryna
- gałązki kopru
Sposób wykonania:
Ogórka tniemy w cienkie półksiężyce doprawiamy cukrem, solą i sosem sojowym. Odstawiamy go na 15 min. Każdą połówkę palucha razowego smarujemy jednym trójkącikiem sera, następnie układamy pociętą w drobne paski sałatę radiccio, którą skrapiamy sokiem z cytryny. Na sałacie układamy rozdrobnioną rybę, marynowanego ogórka i gałązkę kopru.
Smacznego