Składniki dla 4 osób:
• 600 g filetu z kurczaka
• 1 włoszczyzna
• 250 g świeżego szpinaku
• pęczek młodej marchewki
• 3 średnie czerwone pomidory
• 4 ząbki czosnku
• ziele angielskie, cynamon, liść laurowy
• 50 g masła
• 100 ml oleju słonecznikowego
• sól morska, pieprz tłuczony
• świeża bazylia
• starta skórka z cytryny
• 8 kostek lodu
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę kroimy drobno i przesmażamy na oleju z utłuczonym zielem i liściem laurowym. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie łączymy z płatkami czosnku i świeżym szpinakiem. Odstawiamy. Filet z kurczaka ubijamy, doprawiamy i faszerujemy nadzieniem, zawijamy. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Kurczaka przesmażamy dookoła i wkładamy do piecyka na 20-30 minut. Ścieramy marchewkę, dodajemy cynamon i odrobinę soli, prażymy na wodzie z masłem do miękkości, następnie za pomocą blendera robimy purée. Ostatni przygotowujemy szybki sorbet pomidorowy – do malaksera wrzucamy lód, pomidory, sól, pieprz, bazylię i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego sorbetu. Kiedy kurczak jest gotowy, kroimy roladkę na pół, obok układamy purée marchewkowe, sorbet przekładamy do kubeczka i ustawiamy obok.