15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal https://egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Kurczak firenze z sorbetem pomidorowym i purée marchewkowym

Avatar
12 listopada 2014

Składniki dla 4 osób:

•  600 g filetu z kurczaka

•  1 włoszczyzna

•  250 g świeżego szpinaku

•  pęczek młodej marchewki

•  3 średnie czerwone pomidory

•  4 ząbki czosnku 

•  ziele angielskie, cynamon, liść laurowy

•  50 g masła

•  100 ml oleju słonecznikowego

•  sól morska, pieprz tłuczony

•  świeża bazylia

•  starta skórka z cytryny

•  8 kostek lodu

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę kroimy drobno i przesmażamy na oleju z utłuczonym zielem i liściem laurowym. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie łączymy z płatkami czosnku i świeżym szpinakiem. Odstawiamy. Filet z kurczaka ubijamy, doprawiamy i faszerujemy nadzieniem, zawijamy. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Kurczaka przesmażamy dookoła i wkładamy do piecyka na 20-30 minut. Ścieramy marchewkę, dodajemy cynamon i odrobinę soli, prażymy na wodzie z masłem do miękkości, następnie za pomocą blendera robimy purée. Ostatni przygotowujemy szybki sorbet pomidorowy – do malaksera wrzucamy lód, pomidory, sól, pieprz, bazylię i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego sorbetu. Kiedy kurczak jest gotowy, kroimy roladkę na pół, obok układamy purée marchewkowe, sorbet przekładamy do kubeczka i ustawiamy obok.