U dzieci urodzonych przedwcześnie, które wymagają umieszczenia w inkubatorze, oraz noworodków karmionych sztucznie może dochodzić do rozwoju mikroflory potencjalnie patogennej przez brak naturalnej suplementacji składników odpornościowych od matki. Laktoferyna i jej pochodne peptydy ograniczają wzrost bakterii patogennych w jelicie jednocześnie ułatwiając wzrost korzystnych bakterii probiotycznych kształtujących naturalną mikroflorę.
Noworodek tuż po urodzeniu otrzymuje duże ilości laktoferyny wraz z pokarmem matki. Mleko matki zawiera składniki odżywcze i bioaktywne niezbędne do prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Należą do nich: białka, witaminy, składniki mineralne, węglowodany, tłuszcze, hormony, enzymy, czynniki wzrostowe oraz komórki odpornościowe. Taki skład czyni mleko matki najlepszym pokarmem dla noworodka i niemowlęcia. Dieta dziecka karmionego naturalnie zawiera laktoferynę pochodzącą z pokarmu matki. W przypadku, gdy niemożliwe jest karmienie piersią, powinno się stosować mieszanki mleczne o składzie najbardziej zbliżonym do mleka matki. Mleko krowie w naturalnej postaci nie nadaje się do żywienia niemowląt, dlatego zostało zastąpione mlecznymi mieszankami modyfikowanymi na bazie mleka krowiego.
Mieszanki modyfikowane są możliwie jak najbardziej upodobnione do naturalnego pokarmu kobiecego, jednak nie są identyczne.
Mleka modyfikowane, dostępne na polskim rynku, nie zawierają znaczących ilości laktoferyny. Zawartość laktoferyny jest w nich zazwyczaj śladowa i z tego powodu podaż tego białka u dzieci karmionych sztucznie może być niewystarczająca. W takiej sytuacji uzasadniona wydaje się potrzeba dodatkowej suplementacji diety niemowląt i dzieci preparatami zawierającymi laktoferynę. Przy czym warto wspomnieć, że podawanie białka zarówno dzieciom starszym jak i niemowlętom jest całkowicie bezpieczne.
Mieszanki modyfikowane są możliwie jak najbardziej upodobnione do naturalnego pokarmu kobiecego, jednak nie są identyczne.
Mleka modyfikowane, dostępne na polskim rynku, nie zawierają znaczących ilości laktoferyny. Zawartość laktoferyny jest w nich zazwyczaj śladowa i z tego powodu podaż tego białka u dzieci karmionych sztucznie może być niewystarczająca. W takiej sytuacji uzasadniona wydaje się potrzeba dodatkowej suplementacji diety niemowląt i dzieci preparatami zawierającymi laktoferynę. Przy czym warto wspomnieć, że podawanie białka zarówno dzieciom starszym jak i niemowlętom jest całkowicie bezpieczne.