Na podstawie dotychczasowych badań nie stwierdzono występowania jakichkolwiek działań niepożądanych po zastosowaniu nawet dużych dawek laktoferyny, dlatego składnik ten został uznany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za „ogólnie uznany za bezpieczny” (posiada certyfikat GRAS).
Bibliografia:
Artym J.: Laktoferyna – niezwykłe białko, Borgis, Warszawa, 2012
Artym J.: Udział laktoferryny w gospodarce żelazem w organizmie. Część II. Działanie przeciwmikrobiologiczne i przeciwzapalne poprzez sekwestrację żelaza, Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 2008; 62: 599-611
Artym J.: Rola laktoferryny w prawidłowym rozwoju noworodka, Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 2005; 59: 421-432
Artym J.: Laktoferyna – niezwykłe białko, Borgis, Warszawa, 2012
Artym J.: Udział laktoferryny w gospodarce żelazem w organizmie. Część II. Działanie przeciwmikrobiologiczne i przeciwzapalne poprzez sekwestrację żelaza, Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 2008; 62: 599-611
Artym J.: Rola laktoferryny w prawidłowym rozwoju noworodka, Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 2005; 59: 421-432