Cukinia jest doskonałym warzywem dla odchudzających się. Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 gramach świeżej cukinii będzie tylko 16 kalorii. Cukinię można użyć do wielu przepis np. do lecza. Oto przepis na pyszne leczo z cukinii.
Składniki:
- Jedna duża lub dwie małe cukinie
- 3 marchewki pokrojone w plastry
- Papryka czerwona
- 400 g pieczarek
- 2 cebule pokojone w kostkę
- 4 pomidory
- Tofu pokrojone w kostkę
- Olej np. ryżowy
- Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy kilka minut na oleju. Dodajemy marchewki, pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy ok. 15 minut w niewielkiej ilości wody. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukinię, pomidory. Gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym ok. 15 minut. Tofu solimy, podsmażamy na oliwie i dodajemy pod koniec gotowania. Leczo doprawiamy pieprzem i solą do smaku.