Odlot leniuszka
Porcja dla 4 osób
Składniki:
• rożek półtłustego twarogu (około pół kilograma)
• jajko
• łyżka wiórków masła
• łyżka cukru
• szklanka mąki pszennej
• sól
Postaw na kuchence duży garnek z osoloną wodą. Na stolnicę przepuść ser przez praskę. Zrób w serze dołek, wbij do niego jajko, wsyp cukier i mąkę, dodaj masło. Zagnieć ciasto. Jeśli mocno lepi się do rąk, dodaj jeszcze łyżkę mąki (im bardziej wilgotny ser, tym więcej potrzebuje mąki). Zrób wałki grubości 2 cm. Pokrój ostrym nożem po skosie (w romby). Każdą kluskę „podstempluj” delikatnie widelcem. Wrzuć leniuszki do wrzątku. Gotuj przez minutę po wypłynięciu na powierzchnię wody. Najlepsze są polane roztopionym masłem/masłem z bułką tartą i cukrem/ masłem i cukrem albo posypane cynamonem. Odlotowe z sosem truskawkowym!
Sos truskawkowy
Składniki:
• szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
• łyżka cukru pudru
Umyj świeże truskawki, pozbądź się szypułek. Mrożone owoce włóż do garnka, dodaj cukier puder i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż się rozmrożą. Zestaw garnek z ognia i odczekaj 3 minuty, aż owoce trochę przestygną. Zmiksuj truskawki blenderem na aksamitny mus. Polej nim ugotowane leniwe.
A to ciekawe! Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny!