Wciąż trwa sezon na arbuza, więc warto go wykorzystać również w sałatkach. Proponujemy przepis na letnią sałatkę z arbuzem.
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście szpinaku baby lub roszponki
- arbuz pokrojony w kostkę
- feta w kostce lub pokruszona na większe kawałki
- odrobina pieprzu do smaku
Dressing:
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki drobno posiekanej mięty (w wersji dla dzieci 1 łyżeczka)
- 2 łyżeczki płynnego miodu
Szpinak/roszponkę, arbuza i fetę nałóż na talerze. Wszystkie składniki dressingu wlej do małego słoika, zakręć go i porządnie nim wstrząśnij, żeby się wymieszały. Polej sałatkę. Na koniec możesz dodać odrobinę pieprzu, jeśli lubisz wyraziste smaki.