Składniki na 1 blachę:
397 g (1 puszka) mleka zagęszczonego słodzonego
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
2 garści rodzynek
125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane)
125 g niesolonych orzechów (może być jeden rodzaj lub mieszanka różnych)
Przygotowanie: Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać. Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to przełożyć przygotowaną mieszankę, wyrównać powierzchnię. W zależności od tego, jakie lubi się batony, można masę lekko ugnieść (bez tego były dla mnie zbyt miękkie). Ale też nie ugniatać masy na siłę, bo wtedy wyjdą twarde. Piec około godziny w temperaturze 130 st. Po wyjęciu i przestudzeniu pokroić na 16 prostokątnych batoników.
Przepis od autorów zaprzyjaźnionego portalu: www.zwegowani.pl