W sobotę 12 maja rozpoczął się cykl rodzinnych warsztatów kulinarnych Mokotów na Widelcu. Organizatorami programu są Galeria Mokotów oraz Fundacja Szkoła na Widelcu, prowadzona przez Grzegorza Łapanowskiego. Warsztaty będą odbywały się w strefie Grand Kitchen na Poziomie II Galerii.
„Mokotów na Widelcu” to innowacyjny i długofalowy projekt, mający na celu wzmocnienie prozdrowotnych postaw u dzieci i ich rodziców. Podczas spotkań uczestnicy poszerzać będą swoją wiedzę dotyczącą zdrowej żywności, a wszystko to w miłej i rodzinnej atmosferze. Edukatorzy Fundacji Szkoła na widelcu pokażą, że gotowanie może być łatwe i przyjemne. Udowodnią również, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Każde spotkanie będzie skupiać się wokół jednego tematu przewodniego. Łącznie zaplanowanych jest 76 spotkań do końca października 2019 roku, które odbędą się w 19 wybranych sobót.
Każda tura spotkań będzie trwać ok. 1 godziny – uczestnicy będą wówczas zapoznawać się z teorią, związaną z tematem danego warsztatu, a później przygotowywać wybrane dania – wszystko w specjalnie przygotowanej kuchni i strefie warsztatowej na drugim piętrze Galerii Mokotów, w strefie Grand Kitchen. Po wspólnym gotowaniu, uczestnicy zasiądą razem do posiłku – jako że idea gotowania to nie tylko przygotowywanie, ale również jedzenie i rozmowy przy wspólnym stole.
Pasji przygotowywania zdrowych posiłków pod okiem edukatorów kulinarnych Fundacji Szkoła na Widelcu będą mogły oddać się dzieci w towarzystwie rodzica, w wybrane soboty miesiąca w godz. 12.00-18.00, a zapisywać się będzie można online od poprzedzającego poniedziałku na stronie www.mokotow.grandkitchen.pl. W przypadku wolnych miejsc na warsztaty można się rejestrować podczas ich trwania na miejscu w strefie warsztatów na drugim piętrze Galerii Mokotów.
„Mokotów na widelcu” to kolejna inicjatywa podejmowana przez Galerię Mokotów, skierowana do gości centrum oraz mieszkańców Mokotowa, której celem jest budowanie dobrych relacji z sąsiadami, a także kształtowanie i upowszechnianie prozdrowotnych postaw. Jak podkreśla Grzegorz Łapanowski, ambasador projektu i twórca Fundacji Szkoła na Widelcu, Grand Kitchen, strefa, w której przeprowadzane będą warsztaty, to wyjątkowe miejsce: Grand Kitchen to unikalne miejsce, w którym goście mogą wybierać spośród oferty wielu różnorodnych lokali. Dzięki temu będą mogli cieszyć się nawet 240 propozycjami kulinarnymi kuchni całego świata – tak podczas spotkań biznesowych, lunchu w trakcie pracy czy posiłku w gronie najbliższych.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.galeriamokotow.pl i www.mokotow.grandkitchen.pl .