O naturalnych produktach wzmacniających odporność warto pomyśleć na długo przed tym, nim dziecko przyniesie pierwszy katar, ponieważ najlepsze efekty daje praca nad poprawą odporności przez cały rok. Kiedy jednak pojawiają się pierwsze infekcje, warto postawić na skuteczne i pozbawione skutków ubocznych sposoby, czyli odpowiednią dietę i naturalne jej suplementy.
Jaka powinna być dieta sprzyjająca zdrowiu jesienią? W codziennym menu nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne, z których najważniejsze są witamina C, A, D, a także selen i cynk. Oprócz tego trzeba pamiętać o spożywaniu częściej niż dotychczas ciepłego pożywienia. Organizm rozgrzany od wewnątrz jest odporniejszy na infekcje. Zimno nie jest bezpośrednią przyczyną przeziębienia, osłabia jednak układ odpornościowy, dlatego warto jak najczęściej sięgać po ciepłe, gotowane potrawy z dodatkiem rozgrzewających przypraw, jak cynamon, imbir, pieprz czy kurkuma, która wykazuje dodatkowo działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Idealnym śniadaniem na zimne jesienne poranki będą rozgrzewające kasze, np. jaglana z cynamonem, rodzynkami i orzechami czy habermus, czyli kasza orkiszowa z miodem. Nie tylko dostarczą cennych składników odżywczych, ale też doskonale rozgrzeją organizm, któremu po takim śniadaniu niestraszny będzie chłód na dworze.
Jesień rozpoczyna sezon na kiszonki. Właśnie teraz są one niezwykle ważne dla zdrowia, ponieważ stanowią źródło kwasu mlekowego – substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia jego system obronny.
Przez cały rok ważne jest spożywanie kwasów tłuszczowych omega 3, które odgrywają dużą rolę w budowaniu odporności, a szczególnie kwas EPA, który współdziałając z DHA, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom i alergiom, a gdy te wystąpią, wspomaga ich leczenie. Dobrym ich źródłem jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia czy nieoczyszczony olej lniany. Do diety koniecznie wprowadź pestki dyni, słonecznik, sezam, orzechy i migdały, które dodatkowo są bogatym źródłem mikro- i makroelementów.
Jesienią, kiedy pogoda sprzyja infekcjom, można bezpiecznie sięgnąć po naturalne preparaty poprawiające odporność, nie obawiając się ich skutków ubocznych.
Filarem wzmacniania odporności jest witamina C. Zdecydowanie lepiej postawić na naturalne jej źródła. W składzie popularnych tabletek dla dzieci znajdziemy obok witamy C i cynku wiele substancji słodzących: glukoza, oligosacharydy, aspartam, acesulfam K i sacharyna sodowa, które nie służą zdrowiu. Unikanie cukru to jeden z filarów dobrego zdrowia. Nadmierna jego ilość w diecie dzieci skutkuje obniżeniem odporności. Badania opublikowane w „American Journal od Nutrition” wykazują że spożycie 100g węglowodanów, takich jak: fruktoza, glukoza, sacharoza hamuje zdolność białych krwinek do wychwytywania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów. Ponadto spożywanie cukru sprzyja rozwojowi kandydozy w jelitach, a to właśnie z nich pochodzi odporność
Witamina C
Gdzie szukać jesienią i zimą witaminy C? Do naturalnych i bogatych jej źródeł należy dzika róża, która ma 10 razy więcej witaminy C, niż czarna porzeczka i 100 razy więcej, niż jabłka. Doskonałym sposobem na zwiększenie w naszej diecie ilości witaminy C jest spożywanie sproszkowanych owoców dzikiej róży. Herbata z dzikiej róży działa także rozgrzewająco i kojąco.
Idealnym źródłem witaminy C jest acerola. Owoc ten posiada rekordowe ilości witaminy C – ok. 1500 mg na 100 g produktu, co oznacza, że ma jej ok. 30 razy więcej niż cytryna. Acerolę w Polsce najłatwiej dostać w postaci suplementu diety – w tabletkach lub proszku. Świeże, kwaśne owoce psują się wyjątkowo szybko i tylko w Brazylii mieszkańcy spożywają je prosto z krzewu. Acerola podnosi naturalną odporność organizmu, stymuluje układ immunologiczny do produkcji przeciwciał, które chronią przed atakiem wirusów. Nie można zapomnieć o witaminie C zawartej w znanych produktach, jak natka pietruszki, rzeżucha, papryka czerwona, kiszona kapusta i owoce cytrusowe. Owoce cytrusowe mimo niewątpliwej zawartości witaminy C mają silne działanie wychładzające, dlatego z rozwagą należy podchodzić do ich spożywania w chłodnych miesiącach w naszej strefie klimatycznej.
Witamina D
Właściwa suplementacja witaminą D jest bardzo ważna dla podniesienia odporności organizmu. Niedobór witaminy D zwiększa zapadalność na infekcje. Rośnie także ryzyko chorób o podłożu autoimmunologicznym. W aptekach dostępnych jest wiele preparatów uzupełniających jej niedobory, a właściwą dawkę tej witaminy najlepiej ustalić po zbadaniu jej poziomu we krwi, gdyż od lat trwają dyskusje na temat najlepszej profilaktycznej dawki witaminy słońca.
Miód
Miód to jeden z najlepiej przebadanych produktów spożywczych, którego regularne stosowanie przyniesie sporo korzyści całej rodzinie. Żaden inny smakołyk nie ma takiego działania prozdrowotnego jak miód, pod warunkiem, że będzie to prawdziwy miód i będzie spożywany we właściwy sposób. Dzisiaj naukowo potwierdzone są bakteriobójcze, wspierające odporność i wzmacniające organizm właściwości miodu. Miód powinien zaistnieć w codziennej diecie dzieci (powyżej 1. roku życia), młodzieży, ludzi ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Aby jednak mógł wpływać na poprawę zdrowia człowieka i wzmacniać odporność, należy spożywać go przez cały rok codziennie. Tylko wówczas jedna łyżeczka miodu zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny, uodparniając organizm na wiele chorób.
Zioła na odporność
Czystek to silnie działająca roślina wzmacniająca układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawiona działań ubocznych czy też możliwości przedawkowania. Herbatkę z czystka mogą pić również dzieci, już od 3. miesiąca życia. Znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Czystek, dzięki temu, że jest niezwykle bogaty w polifenole (których ma najwięcej ze wszystkich roślin w Europie), wzmacnia odporność na wszelkiego rodzaju infekcje i zakażenia. Dodatkowo udowodniono także, że regularne picie naparu z czystka pozwala rozpuszczać skrzepy krwi, przeciwdziałając tym samym zawałowi serca.
Przy skłonności do częstych infekcji, warto sięgną po jeżówkę purpurową, znaną jako echinacea, która wykazuje pozytywne działanie na wszystkie układy organizmu. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Wspomaga również przemianę materii oraz działa napotnie. Jeżówkę można stosować w trakcie choroby lub profilaktycznie, w okresie zwiększonego ryzyka infekcji dróg oddechowych. Efekty lecznicze widoczne są po 3-4 tygodniach. Po miesięcznej kuracji należy zrobić 14-dniową przerwę. Echinacea jest szczególnie polecana dzieciom w wieku szkolnym, a u młodszych należy zasięgnąć opinii lekarza. Echinacea jest szczególnie polecana dzieciom w wieku szkolnym, a u młodszych należy zasięgnąć opinii lekarza.
Artykuł przygotowany w ramach promowania idei Zero Waste, we współpracy z www.targi-zerowaste.pl, www.altereko.pl, www.Little-Greenfinity.com