Według statystyk sprzedaż antybiotyków w okresie jesienno-zimowym wzrasta w naszym kraju czterokrotnie. Infekcje u dzieci najczęściej leczone są antybiotykami, niestety bardzo często przez nas nadużywanymi. Antybiotyki to niewątpliwie jeden z najważniejszych wynalazków ubiegłego wieku , jednak są pomocne w leczeniu chorób o podłożu bakteryjnym. W efekcie nadmiernego ich przyjmowania organizm dziecka staje się słabszy, a jego odporność spada.
Zamiast leczyć objawy przeziębienia łatwo dostępnymi antybiotykami, warto spróbować pełnych wartości odżywczych produktów, których na co dzień używamy w kuchni. Nie powodują one skutków ubocznych i nie osłabiają układu odpornościowego.
Przedstawiamy listę 7 naturalnych antybiotyków, które znajdziemy najczęściej w naszym domu.
- Czosnek
Czosnek to lider wśród naturalnych antybiotyków, stosowany z powodzeniem od lat przez nasze mamy i babcie. To znane lekarstwo działa bakteriobójczo i zawiera związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom i nikiel oraz cenne olejki eteryczne. Dobroczynny i bogaty skład czosnku sprawdzi się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu, a także przy zaburzeniach jelitowych. Według badań związki zawarte w czosnku działają silniej niż penicylina.
- Cebula
Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę, ale również fitoncydy uwalniane podczas krojenia lub miażdżenia warzywa. Świetnie sprawdza się w leczeniu górnych dróg oddechowych oraz chorobach układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że cebula zawiera witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i jest świetnym antyoksydantem, witaminy z grupy B, E, H, PP i K oraz cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód.
Przy infekcji przygotujmy syrop z tego warzywa. Wystarczy pokrojona w plasterki cebula, którą umieścimy w słoiku i dodamy miód lub cukier oraz ewentualnie cytrynę i np. goździki. Gdy cebula zacznie puszczać sok, syrop jest gotowy do spożycia.
Syrop działa wykrztuśnie i zwykle zaleca się podawanie dzieciom dwa, trzy razy dziennie po łyżeczce syropu. Pamiętajmy, że wersję z miodem możemy podawać dziecku, po pierwszym, a nawet po drugim roku życia.
- Kurkuma
Kurkuma ma wiele, potwierdzonych przez naukowców, właściwości leczniczych. Wielu z nich twierdzi, że to najzdrowsza przyprawa świata. Jej najważniejszym składnikiem jest kurkumina. To właśnie ten przeciwutleniacz chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo.
Kurkuma spożywana na co dzień wzmacnia odporność, ale także może wspomagać leczenie poważniejszych infekcji wirusowych.
W Polsce najczęściej wykorzystuje się już sproszkowaną przyprawę, jednak lepiej zaopatrzonych sklepach znajdziemy tez korzeń kurkumy, przypominający nieco imbir.
Kurkumę możemy wprowadzać do diety dziecka w niewielkich ilościach już po skończeniu 6 miesięcy.
- Chrzan
Korzeń chrzanu działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo i wykrztuśnie. Łagodzi przebieg infekcji dróg oddechowych i może być podawany w postaci syropu, który ma działanie wykrztuśne. Olejki eteryczne w świeżym chrzanie pomogą udrożnić zatkane zatoki, a syrop z chrzanu będzie miał silne właściwości wykrztuśne. Swoje właściwości zawdzięcza substancjom takim jak fitoncydy, lizozym i alkohol fenyloetylowy.
Dla dzieci sam chrzan jest zbyt ostry w smaku i może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy malucha. Nie zaszkodzi jednak w dużym rozcieńczeniu, dodany do potrawy, np. sosu.
- 5. Miód
Miód powszechnie uważany jest za domowe remedium na przeziębienie o szerokim spektrum działania.
Doskonale radzi sobie z nieżytami dróg oddechowych, ze zwalczaniem bakterii gronkowca i paciorkowca oraz chorobotwórczym grzybami.
Dzieci mogą jeść miód po skończeniu 12. miesiąca życia. Jako naturalny antybiotyk polecany jest miód spadziowy, który powstaje ze spadzi występującej na drzewach. Ma działanie silnie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest szczególnie polecany przy nieżytach dróg oddechowych.
- Imbir
Imbir doskonale sprawdza się w przypadku bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego i minimalizuje wystąpienie zatrucia pokarmowego. Ta egzotyczna roślina zyskuje coraz większą popularność w Polsce i jest chętnie wykorzystywana do jesiennych herbat czy aromatycznych zup.. Nie zaleca się podawania imbiru dzieciom poniżej 2. roku życia.
- Oregano
Według badań (1) olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki (streptomycyna, penicylina czy wankomycyna). Olejek z oregano zawiera w sobie karakol oraz tymol. Są to substancje, które działają przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo oraz antybakteryjnie.
Choć olejek z oregano wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, to należy uważać z jego dawkowaniem. Maksymalna dzienna dawka to 10 kropli olejku. Najlepiej przyjmować go wraz z lekami osłonowymi i po rozcieńczeniu.
W przypadku dzieci przyjmowanie i dawkowanie powinno być uzgodnione z lekarzem. Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie laktacji.
Źródła: