15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal https://egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Nie marnuj jedzenia! 6 sposobów, by nie wyrzucać popularnej żywności

Magdalena Zaporowska
14 kwietnia 2020

Właśnie skończyły się Święta Wielkanocne. Mimo że dla wszystkich rodzin w tym roku Wielkanoc była inna niż dotychczas, z pewnością większość z nas tak jak co roku, zasiadła do suto zastawionego stołu. W tym miejscu zastanówmy się i przyznajmy, czy wszystko udało nam się zjeść? A jeśli tak, to ile produktów, które kupiliśmy, ale nie zużyliśmy, być może się przeterminuje…

Ta niechlubna praktyka wyrzucania jedzenia jest powszechna nie tylko przy okazji świąt. 45 proc.* Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, czy to pozbywając się resztek, czy przeterminowanej żywności. A aż 35 proc. robi to kilka razy w miesiącu. Dlaczego tak się dzieje? Nie planujemy zakupów, kupujemy za dużo, przygotowujemy za duże porcje, ale zapobieganie marnowaniu żywności nie jest trudne i dzięki prostym sztuczkom można zaoszczędzić zarówno jedzenie, jak i pieniądze.

„Brzydkie” owoce

Truskawki, które za długo leżały w lodówce, maliny, śliwki, jagody, które wydają nam się po prostu „brzydkie” z reguły lądują w koszu na śmieci. Ale mimo że nie wyglądają apetycznie, to wciąż zawierają wiele cennych witamin i składników. Warto takie ”odpady” zamrozić. Być może nie będą się już nadawały do upieczenia ciasta, ale można z nich przygotować pyszne i zdrowe koktajle typu smoothie. Pamiętajmy, że możemy mrozić wiele owoców, są to między innymi: banany, winogrona, brzoskwinie, morele, jabłka, itd.

Czerstwy chleb

Pieczywo, jak chleb czy bułki, jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów. Jednak czerstwe pieczywo można wykorzystać do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki, bułki tartej czy francuskich tostów, które najlepsze są właśnie z twardego chleba. Ale możliwości jest znacznie więcej! Ugotujmy pyszną zupę chlebową lub kwas chlebowy, który ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Sfermentowany napój z chleba zawiera między innymi bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnym prebiotykiem, kwas więc wzmacnia odporność i znakomicie gasi pragnienie – doskonały w upały!

Do przygotowania zup używaj resztek warzyw

Jest koniec tygodnia, a ty masz w lodówce kilka różnych warzyw, które zaczynają się marszczyć… To wcale nie znacz, że już się popsuły i nie nadają się do jedzenia. Zanim je wyrzucisz i udasz się na kolejne zakupy do warzywnika, zrób z nich zupę jarzynową lub po prostu je zamroź, a przy kolejnych zakupach możesz kupić mniej marchewki, mając jej zapas w zamrażalniku…

Sposób na świeże zioła

Najbardziej aromatyczne dania to te, które doprawiane są świeżymi ziołami, jak bazylia, kolendra czy rozmaryn. Często jednak potrzebujemy niewielkiej ilości do naszych potraw. W sklepach zioła sprzedawane w doniczkach z reguły szybko więdną. Zanim je wyrzucisz, zamroź je w foremkach na kostki lodu z odrobiną oliwy z oliwek – tak przygotowane porcje możesz potem wykorzystać do kolejnych dań.

Przejrzałe awokado

Jednym z popularnych wegańskich deserów jest budyń czekoladowy z awokado i banana – świetnie nadają się do niego przejrzałe owoce. Jeśli więc oba produkty właśnie wam się psują i nawet jeśli nie jesteście weganami, ten deser podbije wasze kubki smakowe! Pamiętajmy, że awokado to również zdrowe tłuszcze, które są potrzebne młodemu organizmowi, dojrzałym owocem w zdrowy sposób zastąpicie masło.

Sposób na banana

Banany są w naszym kraju bardzo popularne. To niedrogi, smaczny i pożywny owoc, dlatego też często go kupujemy i często wyrzucamy…  Przejrzałe banany nie są zbyt smaczne i nie nadają się do mrożenia, ale można z nich przygotować pyszne desery. Jednym z nich jest bananowy chleb, który jest niczym innym jak słodkim ciastem. Możecie dodać do niego bakalie czy mrożone owoce. A jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta, niezjedzone banany zamiast do śmietnika wrzucicie do piekarnika. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem – pyszny deser gotowy!

*badanie zrobione na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności, 2018 r.

Magdalena Zaporowska