Wielu warzyw i owoców nie wykorzystujemy w pełni, usuwając z nich to, co najcenniejsze. Zamiast wydawać majątek na suplementy diety, warto wykorzystywać dary natury w 100%, aby uzupełnić niedobory. Zobacz, w jakich „odpadach” znajdziesz cenne źródło witamin i minerałów.
Całe jabłka
Nie wszyscy korzystają w pełni z prozdrowotnych właściwości jabłek, ponieważ wiele cennych składników znajduje się w skórce i pestkach, które tak chętnie wyrzucamy. Obierając skórkę, tracimy błonnik oraz foliany, a także spore ilości witamin A oraz K. Wiele osób obawia się jedzenia skórki ze względu na pestycydy, którymi zostały potraktowane. Aby bezpiecznie wykorzystać składniki odżywcze znajdujące się w skórce, warto wybierać produkty opatrzone odpowiednim certyfikatem, pochodzące z ekologicznych upraw lub z własnej domowej hodowli. Skórka to nie jedyna część jabłka, którą wyrzucamy. Co zrobić z pestkami?
W pestkach jabłek można przecież znaleźć śladowe ilości cyjanku, czyli jednej z groźniejszych trucizn. Na szczęście jej stężenie jest bardzo niskie, a tym samym zupełnie niegroźne. Pestki obfitują za to w cenne składniki odżywcze. Kilka pestek tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod. W pestkach jabłek, moreli, brzoskwini, śliwek czy wiśni można znaleźć tzw. amigdalinę, czyli witaminę B17, której medycyna naturalna przypisuje niezwykłe, również przeciwnowotworowe właściwości. Ze wszystkich dobrodziejstw jabłek korzystali nasi dziadkowie, którzy jedli pestki znacznie częściej. Warto zjadać jabłka w całości, ale nie jeść większej ilości nasion ponad te, które były w całym zjedzonym owocu.
Awokado i jego pestka
Jest bogate w kwasy tłuszczowe oraz wit. A, E, PP, B6, kwas foliowy, luteinę oraz potas. Awokado usprawnia pracę mózgu, działa przeciwzapalnie, chroni oczy i obniża ciśnienie krwi. Na uwagę zasługuje jednak nie tylko sam owoc, ale również jego pestka. W jej składzie, poza antyoksydantami, znajdują się takie pierwiastki, jak wapń, magnez, luteina i potas. Badania naukowe wykazały, że spożywanie pestek awokado działa rozkurczająco, dzięki czemu w naturalny sposób łagodzą one bóle menstruacyjne. Potraktuj je więc jak kolejny super food i nie ograniczaj się w dodawaniu ich do dań czy koktajli. Jak wykorzystać twardą pestkę? Wystarczy, że ususzysz ją i zmielisz na proszek, by dosypywać łyżeczkę do posiłków każdego dnia.
Skorupki jaj
Wapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy cierpimy na jego niedobór, organizm pobiera ten minerał z kości i zębów, co skutkuje między innymi osteoporozą. Jak uniknąć ryzyka osteoporozy i zapewnić sobie dzienną dawkę wysokiej jakości wapnia? Okazuje się, że świetnym jego źródłem są skorupki jaj. Zawierają one aż 27 niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Mało tego – są prawie w całości zbudowane z węglanu wapnia, którego struktura jest bardzo podobna do tego występującego w naszych kościach i zębach. Badania dowiodły, że uzyskany ze skorupek jaj proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, łagodzi bóle reumatyczne, a nawet stymuluje odbudowę chrząstki stawowej. Jak przygotować je do spożycia? Z ugotowanego jaja obieramy skorupkę i mielimy w młynku do kawy na pył, który możemy dodawać do różnych potraw. Można go zmieszać z innymi przyprawami i długo przechowywać.