Od czego zacząć rozszerzanie diety niemowląt? Rozpoczęcie przygody ze smakami można rozpocząć po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. Wprowadzenie nowych smaków i składników do diety dziecka nie oznacza rezygnacji z posiłków mlecznych, one w dalszym ciągu są podstawą żywienia.
Wprowadzanie nowych smaków na tym wstępnym etapie sprzyja powolnemu oswajaniu dziecka z bogactwem otaczających go smaków.
Dziś wiemy więcej o rozwoju preferencji smakowych dziecka, dla których kluczowe są pierwsze dwa lata jego życia. Na świat maluchy przychodzą z wrodzoną i uwarunkowaną genetycznie preferencją do smaku słodkiego. To jedyny smak, którego akceptacji nie muszą się uczyć. W 4. miesiącu życia pojawia się gotowość do akceptacji smaku słonego. Na akceptację gorzkiego i kwaśnego niektórych potraw zwykle potrzeba więcej czasu. Dzieci naturalnie odrzucają pokarmy o wyraźnej gorzkiej lub kwaśnej nucie. To także spadek po przodkach, którzy by przetrwać, musieli omijać pożywienie o tych cechach jako potencjalnie trujące lub szkodliwe.
Wiedza o fizjologicznych podstawach preferencji smakowych niemowląt może być pomocna dla tych rodziców, których cierpliwość została wystawiona w okresie rozszerzania diety dziecka na próbę. Zrozumienie procesu związanego z nauką nowych smaków wiele wyjaśnia, tłumaczy bowiem, dlaczego najmłodsi konsekwentnie odwracają głowę i zaciskają usta na widok warzyw, zwłaszcza tych zielonych. Stopniowo zwiększane porcje podawanych dziecku pokarmów w okolicy 6. miesiąca jego życia powinny zmienić się w posiłki uzupełniające.
W 6.-8. miesiącu dieta dziecka zakłada oprócz karmienia piersią dwa lub trzy posiłki uzupełniające, a w okresie od 9. do 24. miesiąca życia liczba posiłków uzupełniających zwiększa się do 3-4 na dobę oraz jednego lub dwóch zdrowych przekąsek. Maluchy karmione mlekiem modyfikowanym już od 5.-6. miesiąca powinny spożywać regularnie 4-5 posiłków uwzględniających posiłki mleczne oraz 1-2 zdrowe przekąski.
Rozszerzanie diety niemowląt warto zacząć od warzyw. Dawne schematy nakładały ograniczenia dotyczące kolejności ich podawania. Obecnie kolejność nie ma znaczenia. Nadal jednak przy wprowadzaniu nowego pokarmu należy zachować ostrożność i nie podawać różnych rodzajów produktów jednego dnia, na wypadek gdyby jeden z nich wywołał reakcję alergiczną.
Kolejność uwzględniająca pierwszeństwo dla warzyw ma znaczenie dla ich obecności w diecie dziecka w przyszłości. Owoce, wprowadzone w drugiej kolejności, na pewno spotkają się z akceptacją dziecka.
Pomoże im w tym uwarunkowana genetycznie preferencja do akceptacji smaku słodkiego. Specyficznej mieszanki smaków, niesionych przez warzywa, dziecko musi się nauczyć. W diecie 5-, 6-miesięcznego niemowlęcia obok powoli wprowadzanych warzyw i owoców znaleźć się mogą mięso, jaja, kaszki – zarówno te z glutenem, jak i bez. Nowe zalecenia otwierają przed półrocznymi dziećmi pełną paletę produktów, dając możliwość urozmaicania ich posiłków. Od 7. miesiąca dieta dziecka wzbogacić się może o jogurty naturalne, sery, serki i kefiry, a także podawane do rączki kawałki surowych warzyw, owoców oraz pieczywa i ugotowanego mięsa. W rozszerzanej diecie niemowląt do picia podajemy wodę. Soki, które będziemy podawać, to 100-procentowe przeciery z owoców i stanowić powinny jedną owocową porcję stosowaną zamiennie z owocami podawanymi dziecku w ciągu dnia. To, co w stosunku do poprzednich zaleceń nie uległo zmianie, to dodatek soli i cukru do dziecięcych posiłków. Na nie miejsca w diecie dzieci nie ma.
„Poradnik żywienia niemowląt, krok po kroku od pierwszych urodzin” dostępny do pobrania bezpłatnie na: www.1000pierwszychdni.pl