Pomocne szczepienia – tylko na zlecenie lekarza
To jedyny pewny sposób na uniknięcie choroby. Dzięki powszechnym szczepieniom wiele chorób wieku dziecięcego zostało już właściwie wyeliminowanych. W pierwszych dwóch latach życia jest aż dziewięć szczepień obowiązkowych. Warto jednak zastanowić się także nad zabezpieczeniem malucha przed bakteriami, takimi jak meningokoki i pneumokoki. Szczepienia te są zresztą zalecane przez Ministerstwo Zdrowia, ale z powodów finansowych nie są obowiązkowe. Decyzję najlepiej jednak podjąć w porozumieniu z lekarzem prowadzącym dziecko. Jeśli dziecko często choruje, to głównie przez zakażenia wirusowe, ale gdy są poważne (na przykład zapalenia oskrzeli, gardła), pediatra może zalecić profilaktycznie podawanie preparatów antywirusowych (Groprinosina, Isoprinosina). Jeżeli natomiast maluch ma częściej zapalenia bakteryjne ucha, zatok, oskrzeli lub gardła, lekarz zleci jedną ze szczepionek antybakteryjnych.
Witaminy i leki z zielonej apteki
W aptekach sa dostępne preparaty podnoszące odporność. Gdy jednak maluszek choruje, je mniej, jego organizm nie dostaje odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Jeśli infekcje zdarzają się często, dziecko może mieć poważne niedobory żelaza, cynku, selenu, witamin A, C – ważnych dla układu odpornościowego. Czasem warto go wzmocnić gotowymi preparatami, takimi jak Multiwitamol, Multisanostol, Vibovit Bobas, które zawierają komplet potrzebnych witamin. Do wzmocnienia odporności można też wykorzystać zioła. Przy ich stosowaniu nie wolno jednak zapominać, że zawierają substancje aktywne, dlatego dłużej niż kilka dni wolno je podawać tylko po konsultacji z lekarzem. Dostępne przykładowe preparaty to: Biostymina, Echinasal, Profilaktin i Propolki.
Zbawienne tłuszcze i bakterie
Lecznicze tłuszcze – również można podać po konsultacji z lekarzem znającym dziecko. Znajdują się one w rybich olejach: z wątroby dorsza oraz rekina grenlandzkiego, zawierających nielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jednym z ich zadań jest poprawa apetytu i odporności. Przed chorobami bronią nas także pożyteczne bakterie, znajdują się one w przewodzie pokarmowym, po każdej chorobie, szczególnie leczonej antybiotykami oraz wskutek złej diety, bakterie te, zwane probiotykami, ulegają zniszczeniu. W ich odtworzeniu pomagają przetwory mleczne zawierające żywe kultury bakterii, a także preparaty probiotyczne (na przykład Trilac czy Enterol), dostępne w aptekach bez recepty. Niemowlętom niekarmionym piersią można podawać mleko modyfikowane, wzbogacone probiotykami lub prebiotykami. Probiotyki to tzw. dobre bakterie kwasu mlekowego, a prebiotyki to pożywka dla probiotyków: dzięki nim mogą się one szybciej namnażać. Probiotyki znajdziemy w mleku modyfikowanym z pre- lub probiotykami, na przykład: Bebilon, HIPP mleko probiotyczne, a także w preparaty Dicoflor, Lakcid, Probiolac plus i inne. Warto je podawać nie tylko w trakcie kuracji antybiotykiem, ale nawet przez miesiąc po niej. Na układ odpornościowy dobrze wpływają fermentowane napoje mleczne: jogurty, kefiry, Actimel. Wybieramy jednak tylko te, na których jest dokładnie oznaczony szczep bakterii i których działanie zostało potwierdzone badaniami. Najważniejsze, aby pamiętać, że stosowanie specyfików wspomagających odporność trzeba skonsultować z pediatrą.
Anna Krysiukiewicz-Fenger – Lekarz pediatra, endokrynolog Kierownik Kliniki Pediatrii Szpitala Medicover.