Przepis na orkiszowa mannę z truskawką doskonale sprawdzi się zarówno jako deser jak i śniadanie.
Składniki:
- szklanka mleka ryżowego z orzechami (pralinowe)
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 8 łyżeczek kaszy manny orkiszowej pełnej
- garść truskawek
- garść migdałów rozgniecionych
- łyżeczka syropu klonowego
Nastawić mleko w rondelku, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Kaszę wsypywać powoli, cały czas mieszając trzepaczką. Zagotować i odstawić do przestygnięcia.
Migdały podprażyć na suchej patelni, rozkruszyć w moździerzu i wymieszać z syropem klonowym.
Truskawki umyć, obrać i zmiksować z ugotowaną kaszą na wysokich obrotach.
Deser podawać udekorowany przekrojoną truskawką, pokruszonymi migdałami i liściem świeżej bazylii.