Niegdyś popularny składnik wielu dań, dzisiaj lekko zapomniany – burak cukrowy, wkracza ponownie do naszej kuchni! Niepozorne warzywo, z którego powstaje krystalicznie biały cukier doskonale smakuje także upieczony, grillowany lub smażony. Jego naturalna słodycz w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem, aromatem ziół i oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku, oryginalną kompozycję.
Burak cukrowy doskonały do dań i przekąsek, głównie kojarzy nam się produkcją białego cukru. To właśnie z polskich buraków w lokalnych cukrowniach Mazowsza i Wielkopolski powstaje cukier Diamant. Tworzony jest zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i pełną dbałością o środowisko naturalne oraz jakość na wszystkich etapach produkcji.
Krystaliczny cukier to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw. Jest obowiązkowym elementem większości deserów i ciast, ale jego słodki smak stanowi też fantastyczny akcent w daniach wytrawnych. W oryginalnej sałatce z grillowanym burakiem i niebanalnym dressingiem, cukier Diamant nadaje kompozycji słodkie wykończenie.
Oryginalna sałatka z grillowanym burakiem cukrowym
Składniki:
– 1/2 obranego i ugotowanego buraka cukrowego
– suszony tymianek
– olej do smażenia
– 1 awokado
– roszponka
– 50 g dojrzewającego sera koziego
Sos:
– 50 ml octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki cukru DIAMANT
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– sól
Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Buraka kroimy na ok. 0,5 cm plastry, posypujemy je suszonym tymiankiem i delikatnie smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, ser również.
Na talerzu układamy roszponkę, awokado, ser kozi, grillowane plastry buraka cukrowego. Całość polewamy sosem.