Odpowiednio przygotowana fasola z powodzeniem może zastąpić potrawę mięsną. Stąd też przedstawiamy przepis na Pasztet z fasoli Piękny Jaś.
[negative]Składniki pasztetu:[/negative]
- 200 g fasoli Piękny Jaś
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej pod przykryciem w dwóch szklankach wody
- 1/2 szklanki oleju (najlepiej ryżowego)
- 1-2 łyżeczki soli nierafinowanej, w zależności od zawartości soli w kostce warzywnej
- ekologiczna kostka warzywna (bez glutaminianu sodu)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka jałowca
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki cząbru
- 4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
[negative]Sos Cumberland:[/negative]
- 1/4 szklanki chrzanu
- 1/4 galaretki porzeczkowej lub dżemu porzeczkowego
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy, aż będzie miękka. Ugotowaną miksujemy w robocie kuchennym z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem, solą i rozkruszoną kostką warzywną oraz mąką ziemniaczaną. Wszystkie przyprawy mielemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu, dodajemy do masy.
Przekładamy do metalowej formy wysmarowanej olejem, dno wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki posypujemy kaszą kukurydzianą lub płatkami jaglanymi. Pieczemy w temperaturze 200 st. C bez termoobiegu około 50-60 minut, aż pasztet będzie ładnie przypieczony, a patyczek wbity w niego po wyjęciu suchy. Wyjmujemy i studzimy w formie. Podajemy z sosem Cumberland.