Składniki na 40 sztuk:
- 250 g pełnoziarnistej mąki
- 250 g płatków owsianych (lekko zmielonych)
- 125 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżka mleka (jeśli ciasto będzie za suche – można więcej)
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami jak kruszonkę. Dolej mleko – jeśli po 1 łyżce nadal masa nie będzie zwarta, dolej więcej, żeby utworzyć kulę. Zawiń ją w folię i schowaj do lodówki na 10 minut. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, rozwałkuj na placek o grubości 4-5 mm i wycinaj kółka szklanką. Możesz też odrywać z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć je w dłoniach. Gotowe poukładaj na blachach wyłożonych pergaminem i wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Jeśli są grubsze,
piecz dłużej. Mają lekko zarumienić się z wierzchu.