Białko, wapń, potas, magnez i cała gama witamin – to wszystko – i wiele więcej – kryje się w mleku, które od pokoleń stanowi ważny element naszej diety. Ale to nie wszystko! Mleko, a także jego przetwory, takie jak: sery, twarogi, jogurty czy kefiry, spożywane regularnie w określonych ilościach, wpływają pozytywnie na zdrowie – wzmacniają kości, podnoszą odporność organizmu.
Czy wiesz, co kryje mleko?
W mleku dużo jest białka i wapnia – podstawowych budulców organizmu – wszyscy o tym wiemy. Zauważ jednak, że rzadko mówi się o innych składnikach, takich jak lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, magnez i potas, a także o szerokiej gamie witamin: od A przez B12, C, D, E, K, po PP. Zwróć szczególną uwagę na witaminę D, która odgrywa dużą rolę w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca. Pamiętaj, że dostarczanie jej do organizmu jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy ograniczony dostęp do światła słonecznego.
Mleko w różnej postaci
Mleko ma tę zaletę, że możesz dostarczać je do organizmu pod wieloma postaciami – jako ciepły lub zimny napój, dodatek do kawy czy herbaty, z łyżeczką miodu czy kakao. Sięgaj też po przetwory mleczne: sery, twarogi, jogurty, kefir, maślankę.
Mleko i jego przetwory możesz na co dzień wykorzystywać do przygotowania rozmaitych potraw, uwielbianych przez dzieci – naleśników, placków z owocami, leniwych pierogów czy deserów. Takie urozmaicenie na pewno pomoże w dostarczaniu do organizmu wartościowych elementów.
Mleko jako kosmetyk
Czy wiesz, że mleko korzystnie wpływa na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz? Od Starożytności stosowane do pielęgnacji skóry, współcześnie cieszy się niesłabnącym powodzeniem jako składnik kosmetyków ze względu na właściwości nawilżające i łagodzące. Możesz je stosować w naturalnej, nieprzetworzonej formie do przemywania twarzy, ale też, co ciekawe, na jego bazie tworzone są naturalne kosmetyki do całego ciała.
Eksperymenty kulinarne z mlekiem
Jesień to świetny czas na kulinarne eksperymenty, na przykład na przygotowanie zupy dyniowej. Jedni lubią ją na ostro, z cebulą, imbirem i curry, inni na słodko, z mlekiem i zacierkami. Może ta wersja przypadnie do gustu twojej rodzinie?
Do przygotowania zupy dyniowej z mlekiem potrzebne będą:
• Porcja puré z dyni (sposób przygotowania: wydrążoną dynię pieczemy i gdy jest miękka, oddzielamy miąższ od skórki, a potem blendujemy);
• Ugotowane zacierki – kupne lub przyrządzone z mąki, jajka i wody;
• Mleko (może być przegotowane – zupę będzie można przechowywać w lodówce dwa dni).
Sposób przygotowania:
Do gęstego puré dyniowego dolej mleko, tak by zupa miała konsystencję zupy-przecieru. Podgrzej całość (zupa nie musi być gorąca). Do miseczki włóż ugotowane zacierki (ile kto lubi) i zalej zupą. Jeśli dynia nie jest wystarczająco słodka, możesz dosłodzić zupę cukrem trzcinowym do smaku.
Smacznego!
Dzieciaki Mleczaki
Choć pokolenie obecnych rodziców, wychowane na mleku i najprostszych jego przetworach ma świadomość kryjących się w nim wartości, nie zawsze przekłada się to na codzienną domową praktykę. Stąd pomysł na różnego rodzaju akcje społeczne, zachęcające do spożywania mleka. Program „Dzieciaki Mleczaki” będący inicjatywą Polskiej Izby Mleka, może pochwalić się już ponad 63 tysiącami dzieci, które przystąpiły do programu w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, którego głównym celem jest zwiększanie świadomości na temat roli mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci. Program przygotowany jest z myślą o najmłodszych, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem ze strony przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w całej Polsce. W jego ramach dzieci otrzymują darmowe materiały edukacyjne, które zawierają ciekawe informacje o wartościach odżywczych zarówno mleka, jak i produktów mlecznych.
Więcej informacji na temat akcji znajdziesz na: www.dzieciakimleczaki.pl
Projekt „Dzieciaki Mleczaki” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka ma na celu przekazania informacji na temat mleka i produktów mlecznych.
Materiał przygotowany na zlecenie Polskiej Izby Mleka.