Jakie powinny być idealne pierniczki. Korzenne i słodkie w smaku, pięknie ozdobione i kruche. Dodatkowo proste do zrobienia i zdrowe, a zamknięte w puszce po dłuższym czasie lekko miękną. Warto zrobić je na początku grudnia, aby cieszyć się nimi w czasie Świąt, a do ich produkcji włączyć dzieci, również te najmłodsze.
Pierniki były w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast położonych na szlakach handlowych. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i został zamieszczony w poradniku medycznym, ponieważ początkowo ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia.
Wypiek pierników to dzisiaj w wielu polskich domach jeden z elementów przedświątecznej tradycji. Korzenny zapach za sprawą mieszanki przypraw: cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, wykorzystywanej do produkcji pierników, przypomina o zbliżających się świętach. W pieczenie pierników warto zaangażować dzieci, nawet te najmłodsze. To świetna okazja do wspólnej zabawy w kuchni. Włączanie najmłodszych w prace domowe ma sens, chociaż wymaga od rodziców dużo cierpliwości, a do takiej akcji trzeba być dobrze przygotowanym. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników i odpowiedni strój dla dzieci. Wspólne pieczenie to także świetna okazja do rozmów o zdrowym odżywianiu. Warto wykorzystać ten rytuał do kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. Dzieciom można opowiedzieć o rozgrzewającym działaniu przypraw dodawanych do pierników i zachęcić do skosztowania ich oryginalnego smaku. Warto przy tej okazji porozmawiać o miodzie i wyjaśnić, jakie są jego zalety. Ulubione przepisy można modyfikować, aby uzyskać naprawdę wartościowe wypieki. Jeśli do pierników użyjemy pełnoziarnistej mąki, minimalnej ilości masła, wówczas będą one mniej kaloryczne i nie będą źródłem dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnoziarnista mąka sprawi, że dostarczymy większej ilości błonnika. Dobrym pomysłem jest też zastąpienie cukru jego zdrowym zamiennikiem. Warto uczyć dzieci, że zamiast kolorowych, sztucznych i słodkich posypek lepszym rozwiązaniem będą naturalne dekoracje, jak: sezam, słonecznik, amarantus, żurawina, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Zdrowszą wersją lukru będzie wykonanie go z ksylitolu lub oleju kokosowego z miodem, a z dodatkiem odpowiednich przypraw lukier dowolnie zmieni barwę.
Przepis na pierniczki
Składniki:
• 500 g mąki (wymieszać po 250 g mąki orkiszowej typ 450 i żytniej)
• 120 g miękkiego masła
• 200 g płynnego miodu naturalnego
• 200 g ksylitolu, nierafinowanego cukru trzcinowego lub cukru kokosowego
• 1 jajko
• 1 łyżeczka sody
• Zmielone goździki – 2 łyżeczki
• Cynamon – 2 łyżeczki
• Imbir – 1/2 łyżeczki
• Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Mąkę wymieszać z przyprawami i ksylitolem, dodać posiekane masło, miód i jajko wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wykrajać kształty i układać je na blaszce w odstępach, gdyż pierniki nieco urosną. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Lukier z ksylitolu:
• 1 i 1/4 szklanki ksylitolu
• 4-5 łyżek wody
Ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder. Połączyć z wodą i dokładnie razem utrzeć aż do uzyskania gęstej, gładkiej i jednolitej masy.
Naturalne produkty zabarwią lukier na dowolny kolor. Można wykorzystać przyprawy lub soki. Przyprawy należy dodawać stopniowo, w niewielkich ilościach, sprawdzając intensywność koloru i smak.
• jasny żółty – kurkuma
• pomarańczowy – chili lub sok z marchewki
• brązowy – mocna kawa, kakao
• czerwony – sok z czerwonego buraka lub malin
• fioletowy – sok z aronii lub czarnego bzu
• niebieski – sok z jagód lub jeżyn
• zielony – chlorella