Coraz częściej sięgamy po produkty pochodzące z odległych krain. Warto jednak szczególnie w maju docenić rodzimą superżywność – pokrzywę, która właśnie pojawiła się na polach.
Maj jest najlepszym miesiącem na zbieranie pokrzywy, ponieważ teraz zawiera one najwięcej wartościowych substancji dla naszego organizmu. Warto zaplanować jeden z majowych weekendów na wypad za miasto – najlepiej w rejony oddalone od ruchliwych dróg, połączony ze zbiorem tej wyjątkowej rośliny. Do zbierania można włączyć dzieci, którym przydadzą się rękawiczki. Ale dorosłym już niekoniecznie. Mówi się, że to zdrowo poparzyć się pokrzywą. I są na to dowody. Istnieją doniesienia pokazujące, iż ukłucia pokrzywy mają działanie przeciwbólowe w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Podrażnianie skóry w okolicach niedomagających stawów pomaga w poprawieniu krążenia i usuwa w ten sposób toksyny odpowiedzialne za choroby reumatyczne.
Dlaczego pokrzywa?
Pokrzywa od setek lat znana jest ze zdrowotnych właściwości. Wypłukuje toksyny z organizmu i uważana jest za roślinę ,,czyszczącą krew”. Zarówno liście jak i korzenie pokrzywy obniżają ciśnienie tętnicze krwi co wynika z ich działania moczopędnego. Dziś wiadomo, że roślina ta nie ustępuje preparatom żelaza w krwiotwórczym działaniu przy leczeniu anemii, przy krwawieniach, w stanach osłabienia, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pokrzywa wykorzystywana jest m.in. jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy, spowalnia rozwój przerostu prostaty. Ma też doskonały wpływ na układ trawienny. Poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii.
Sok z pokrzywy
Jednym z niedocenionych źródeł składników odżywczych jest sok z pokrzywy. Jego skład jest wyjątkowy, ponieważ zawiera żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Warto go wprowadzić do diety, gdy morfologia pokazuje niski poziom żelaza. Znajdziemy w nim także wapń, fosfor, siarkę, potas, jod, sód oraz witaminy: A, K, B2, C.
Na wzmocnienie zaleca się (szczególnie teraz w okresie zmęczenia wiosennego) picie co dzień soku ze świeżych liści pokrzywy. Aby wzmocnić organizm i wyrównać niedobory wystarczy picie przed śniadaniem łyżki soku przez okres dwóch tygodni.
Sok z pokrzywy można zrobić w domowych warunkach. Najłatwiej wycisnąć go wyciskarką do soków. Przy braku wyciskarki świeże ziele trzeba zmielić przez maszynkę i zalać do połowy przegotowaną wodą. Przykryć i odstawić na osiem godzin. Następnie odcedzić, a z masy roślinnej wycisnąć sok. Wyciśnięty sok należy przechowywać w ciemnym szklanym naczyniu w lodówce.
Z niewielkiej ilości pokrzywy warto zaparzyć herbatkę pokrzywową. Przyrządzona z cytryną, osłodzona ksylitolem, miodem lub melasą smakuje wyśmienicie. Większą ilość pokrzywy można wysuszyć, aby w zimie cieszyć się jej smakiem.
Pokrzywę zbiera się od maja do września zrywając pędy przed kwitnieniem i tylko wierzchołki do ok. 30 cm długości. Pokrzywę najlepiej suszyć bez dostępu światła, powinna być rozrzucona luźno, bowiem zlepiona łatwo się zaparza i brunatnieje. Dobrym miejscem są suche i czyste strychy. Po wysuszeniu liście pokrzywy powinno zapakować się w torby papierowe i przechowywać w suchym pomieszczeniu.
Napój pokrzywowo – miętowy
Z pokrzywy można zrobić pyszny napój. Do urządzenia miksującego (np. Thermomix) wrzuć po garści liści pokrzywy, liści mięty, kilka kostek lodu, obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, ksylitol, miód lub melasę. Można dodać natkę pietruszki (napój jest jeszcze smaczniejszy). Wszystko zmiksować na klarowny napój. Chociaż zielony, to wyjątkowo smaczny i słodki smakuje również dzieciom.
Pokrzywowe SPA
Ponieważ pokrzywa dostarcza sporej ilości krzemionki, masę pozostałą z robienia soku można z powodzeniem wykorzystać do kąpieli oraz maseczek fundując sobie tym samym darmowe SPA. Ziele to świetnie działa na włosy. Sok z pokrzywy można wcierać we włosy po umyciu i przemywać skórę twarzy i szyi. Naparem z pokrzywy warto przepłukiwać włosy po umyciu w celu ich odżywienia i wzmocnienia. Pokrzywowe przetwory skuteczne w walce z łysiną były domeną dawnych zielarzy.
To się je – pomysły na dania z pokrzywą
Pokrzywę w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów:
- zupa pokrzywowa- kilka dużych garści młodych liści pokrzywy dokładnie opłucz, przelej wrzątkiem, odsącz, a potem uduś na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie uduszoną pokrzywę zmiksuj i dodaj do wywaru z włoszczyzny (w proporcji pół na pół). Wszystko ugotuj i zagęść mąką. Zupę najlepiej przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawać z połówką jajka na twardo.
- duszona z czosnkiem na oliwie – jako dodatek do makaronu (lub mix ze szpinakiem)
- jako dodatek do jajecznicy
- składnik sałatek wiosennych (należy wcześniej sparzyć pokrzywę, aby pozbyć się „mikrożycia” na jej liściach)
- drobno pokrojona – jako „zielenina” na kanapki