Sezon na cukinię w pełni. Można się nią cieszyć, aż do jesieni, co pozwala wypróbować to lekkostrawne warzywo na różne sposoby. Wypróbuj przepis na placki z cukinii z sosem jogurtowym.
Składniki – 12-16 placków
- 2 małe cukinie (żółta lub zielona), starte na tarce o grubych oczkach
- 1 cebula, starta na tarce
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- Posiekany koperek (opcjonalnie)
- 1 jajko
Sos czosnkowy
- ½ – ¾ szklanki jogurtu naturalnego (można wymieszać ze śmietaną)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Cukinię i cebulę starte na tarce posypać solą i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie je odcisnąć i wymieszać z mąką, solą, pieprzem, jajkiem, koperkiem. Z powstałej masy usmażyć placki tak jak placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.
Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.