Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.
Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy. Do każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.
Sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Wszystko to sprawia, że Lubella Jajeczna 5 Jaj jest niezwykle delikatna. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować makaronu jajecznego od Lubelli.
– 79% z nich uważa, że makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
– 78% przyznało, że wygląda jak domowy,
– a 73% stwierdziło, że smakuje jak domowy.
– Ponadto 86% uważa, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu*.
Warto w te święta sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, aby móc skupić się na bliskich i celebrować wspólnie spędzany czas. Z Lubellą świąteczny rosół nie może się nie udać! Poczujcie w te święta smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną.
PRZEPISY WIELKANOCNE:
Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami
Rosół:
– 2 kg kurczaka,
– około 300 g antrykotu wołowego,
– około 4 litry wody,
– 3 marchewki,
– 2 pietruszki,
– 1 por,
– 1 opalona cebula,
– ½ selera,
– 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
– 3 listki laurowe,
– sól do smaku.
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny.Ewentualnie przecedzić.Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.
Pulpeciki warzywne:
– 200 g włoszczyzny,
– 1 mała kajzerka,
– 1 jajko,
– 2 łyżki bułki tartej,
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól, pieprz do smaku.
Włoszczyznę rozgnieść widelcem.Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw.Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić.Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki.Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.
Rosół staropolski z pieczonej kaczki
– cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce,
– 1 opalona cebula,
– 2 marchewki,
– 1 pietruszka,
– 1 por,
– 1/2 części selera,
– 5 ziarenek ziela angielskiego,
– 2 listki laurowe,
– sól i pieprz do smaku.
Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa.Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny.Gotowy bulion można przecedzić.Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek
Rosół:
– 3 marchewki,
– 2 pietruszki,
– 1 seler,
– kawałek pora,
– cebula opalona nad ogniem,
– gałązka natki pietruszki,
– filet z kury,
– 6 ziaren ziela angielskiego,
– 7 ziaren czarnego pieprzu,
– liść laurowy,
– spora szczypta soli,
– ok. 4-5 litrów zimnej wody.
Karmelizowane rzodkiewki:
– pęczek rzodkiewek,
– łyżka masła klarowanego,
– łyżka płynnego miodu,
– sól i pieprz,
– kilka listków mięty,
– makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
– natka pietruszki.
Umyte mięso zalać zimną wodą.Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę.Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę.Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle.Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować.Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.Do miseczek nalać porcję zupy.Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.
Rosół staropolski z borowikami
Rosół:
– 3 marchewki,
– 2 pietruszki,
– 1 seler,
– kawałek pora,
– cebula opalona nad ogniem,
– liść kapusty włoskiej,
– gałązka natki pietruszki,
– gałązka natki selera,
– gałązka lubczyku,
– porcja rosołowa,
– filet z kury,
– kawałek wołowiny,
– 5-6 suszonych borowików,
– 5 ziaren czarnego pieprzu,
– 5 ziaren czerwonego pieprzu,
– liść laurowy,
– spora szczypta soli,
– ok. 4-5 litrów zimnej wody,
– makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
– natka pietruszki.
Umyte mięso zalać zimną wodą.Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny.Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny.Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.Do miseczek nalać porcję zupy.Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami.Posypać natką pietruszki.
*Na podstawie wyników badania konsumenckiego na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie użytkowników makaronów, liczącej 402 osoby. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAPI w domach konsumentów
w listopadzie 2017 r. przez firmę Maison & Partners.