Jednym z ważniejszych elementów zimowej diety jest ciepłe śniadanie. Zimowe śniadanie powinno być smaczne, pożywne, ale przede wszystkim – rozgrzewające. Rozwiązaniem, nie tylko na zimowe śniadanie, będą dania z gotowanych zbóż z różnymi dodatkami.
Śniadanie to najważniejszy posiłek jaki spożywamy w ciągu dnia. Dobrze zbilansowane stabilizuje stężenie cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się łaknienie na słodkie produkty w ciągu dnia. W okolicy południa najbardziej aktywny jest mózg, który, aby móc efektywnie pracować, potrzebuje paliwa. Bez zrównoważonego śniadania, mózg nie dostanie odpowiedniej dawki paliwa w postaci glukozy i w godzinach południowych możemy poczuć senność i spadek koncentracji. Idealnym rozwiązaniem na śniadanie są różnego rodzaju kasze i płatki (nie błyskawiczne) z dodatkiem orzechów, nasion oleistych lub olejów wyciskanych na zimno. W zbożach jest skrobia dająca pokarm dla mózgu i mięśni – węglowodany złożone.
Najlepsze – na ciepło!
Dawniej Polacy spożywali więcej jedzenia ciepłego i gotowanego. Gotowane było śniadanie, obiad i kolacja, a surowych warzyw i owoców nasi przodkowie jadali niewiele. Dzisiaj coraz częściej mówi się o powrocie do tradycyjnego, ciepłego, gotowanego jedzenia, szczególnie w zimnych miesiącach. Osoby, które pędząc, kupują w biegu przetworzone, sztuczne, słodzone soki czy kolorową surówkę, powinny wiedzieć, że w ten sposób wychładzają organizm, a ten jest jeszcze bardziej podatny na różne choroby.
Kasze wracają do łask
Idealnym rozwiązaniem na ciepłe i zdrowe śniadanie dla dorosłych i dzieci będzie kasza jaglana, orkiszowa, owsiana, ryż pełnoziarnisty czy quinoa. Takie ciepłe śniadanie przygotowujemy z dodatkiem sezonowych owoców. W zimie mamy do dyspozycji jabłka, gruszki i suszone owoce (najlepiej niesiarkowane). Do takiego ciepłego dania idealnie komponują się orzechy włoskie, migdały, nerkowce. Aby śniadanie było bardziej wartościowe, można dodać do gotowania siemię lniane, otręby, pestki słonecznika, dyni, a także przyprawy: cynamon czy imbir. Po takim posiłku organizm jest rozgrzany i niestraszne mu będzie zimno na dworzu, a jednocześnie ma mnóstwo energii i uczucie sytości.
A jeśli dzieci nie są przyzwyczajone do takich śniadań, a przepadają za jedzeniem „śmieci” chemicznych i słodyczy, które w dużym stopniu zabijają instynkt żywieniowy? Trzeba wtedy uzbroić się w cierpliwość, a czasem uciec się do podstępu i do porannej kaszy dodać ulubione dodatki dziecka. Maluch chętniej zje kaszę, jeśli będzie na niej rozpuszczona gorzka czekolada lub inne ulubione, zdrowe dodatki.
Czekoladowa quinoa
- ½ szklanki płatków lub kaszy quinoa
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła lub oleju roślinnego wyciskanego na zimno
- orzechy, płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania
- miód lub ksylitol
Kaszę lub płatki płuczemy na sitku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy płatki ok. 5-7 minut(15 minut w przypadku kaszy). Dodajemy czekoladę i masło lub olej, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy mleko. Słodzimy miodem lub ksylitolem. Przed podaniem, posypujemy ulubionymi dodatkami.
Orkiszanka
- szklanka kaszy orkiszowej lub grysiku orkiszowego
- 2 szklanki wody
- garść wyłuskanych ziaren dyni, pokrojonych migdałów, orzechów włoskich
- 2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
- garść rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- miód lub inny słód
Kaszę orkiszową, wodę, rodzynki i cynamon gotujemy, po 5 minutach dodajemy jabłka i gotujemy w sumie ok. 15 minut. Gotową kaszę posypujemy ulubionymi orzechami i ziarnami. Słodzimy miodem lub ksylitolem do smaku.
Kasza jaglana z gruszkami i migdałami
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 3 gruszki pokrojone w słupki
- łyżka oleju roślinnego wyciskanego na zimno lub masło klarowane
- melasa z buraka cukrowego, miód lub ksylitol
- pół łyżeczki cynamonu
Do posypania:
- migdały blanszowane,
Kaszę płuczemy przed ugotowaniem kilka razy, aby pozbyć się „goryczki”. Gotujemy z cynamonem ok. 20 minut w stosunku 1 szklanka kaszy do 3 szklanek wody. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone gruszki. Słodzimy. Dodajemy olej lub masło. Gotową kaszę posypujemy migdałami. Dodatki do kaszy można komponować samodzielnie i w zależności od upodobań dodawać do gotowania, np. świeże gruszki, suszone daktyle, morele, owoce goji, a gotową kaszę posypywać wiórkami kokosowymi, amarantusem ekspandowanym, pestkami dyni lub ulubionymi orzechami.