Potrawy na bazie bulionów to podstawa polskiej kuchni. To także baza do wielu lubianych przez dzieci dań, np. zup czy zapiekanek, które jednak często latem znikają z naszych stołów. Kojarzą się bowiem z potrawami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi. Tymczasem wcale tak nie musi być! Na bazie bulionu można zrobić także lekkie przysmaki, pełne wiosennych, świeżych produktów. Brak czasu na przygotowanie aromatycznego wywaru też nie jest już przeszkodą. Marka Krakus przygotowała innowacyjny koncentrat bulionu warzywnego. To produkt doskonały także do dań najmłodszych smakoszy – jest bez konserwantów, zagęstników i glutaminianu sodu. Jego płynna forma zapewnia szybkość wykonania potrawy, a tradycyjna formuła – znany i lubiany smak.
Latem jesteśmy bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Dotyczy to zwłaszcza najmłodszych. Dlatego tym bardziej potrzebujemy dań, które zaspokoją głód na dłużej i dostarczą energii – sycących, ale nie ciężkich. Lekkie potrawy na bazie bulionów z dodatkiem świeżych, aromatycznych warzyw i ziół na pewno spełnią te założenia. Jednocześnie pozwolą całej rodzinie delektować się tak lubianymi smakami przez cały rok.
Koncentrat bulionu warzywnego w płynie – łatwo, lekko… i sprytnie!
Zależy nam, by nasze dzieci jadły wartościowe posiłki. Jednak samodzielne przygotowanie dobrego wywaru, z którego powstanie pyszna zupa czy danie główne wymaga sporo czasu. Tymczasem tempo współczesnego życia i liczne zajęcia nie pozwalają nam na spędzanie długich godzin w kuchni. Rozwiązaniem są różnego rodzaju półprodukty, które pozwolą zaoszczędzić cenne chwile. Próbujemy zatem pogodzić ze sobą dobry smak, szybkość przygotowania i odpowiedni skład potrawy. Wielu wydaje się to zbyt trudne i rezygnują, myśląc, że jedyną alternatywą jest powrót do wielogodzinnego pilnowania w kuchni parującego garnka z wywarem.
Tymczasem wcale tak nie musi być. Wystarczy sięgnąć po koncentrat bulionu warzywnego marki Krakus. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy latem nie chcą rezygnować z ulubionych, rodzinnych dań, a jednocześnie zwracają baczną uwagę na to, by posiłki powstawały z produktów wysokiej jakości, były wartościowe.
Koncentrat bulionu warzywnego Krakus to innowacyjny produkt o wyjątkowej recepturze – bez zagęstników, glutaminianu sodu i innych sztucznych dodatków. Te właściwości gwarantują tradycyjny smak i aromat pysznego bulionu. Z kolei płynna forma zapewnia wygodę i szybkość przygotowania domowego posiłku: ulubionej zupy, aksamitnego sosu czy pysznego risotto. Doskonale podkreśli także smak dań z makaronu i kaszy. Wystarczy wlać go do garnka, dodać wodę, świeże warzywa i zioła oraz inne ulubione dodatki. To naprawdę takie proste! Dzięki Krakusowi łatwo i szybko możemy przygotować ulubione potrawy w lekkiej odsłonie, by – nie tracąc czasu w kuchni – móc cieszyć się posiłkiem z rodziną i najbliższymi.
Przepis na Gołąbki z bakłażanem
NA 10 SZTUK POTRZEBUJESZ:
• 150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
• 1 główka młodej kapusty
• 1 bakłażan
• 1 szklanka ryżu
• 1 czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ szklanki pestek słonecznika
• ½ łyżeczki płatków chilli
• ½ łyżeczki kuminu
• 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
• 3 łyżki oleju do smażenia
• sól, pieprz do smaku
• opcjonalnie majeranek do pieczenia
W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź.
Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana – aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać – wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika – podgrzej, aż lekko się zrumienią.
W misce wymieszaj ryż z warzywami, dodaj natkę, słonecznik, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Wytnij głąb i włóż do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Następnie odwróć na ok. minutę i wyjmij na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągnij liście.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrób w 100 ml gorącej wody. Na każdy liść daj 2 łyżki farszu, zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posyp gołąbki świeżym majerankiem. Zalej przygotowanym bulionem, przykryj i zapiecz przez ok. 60 minut. Podaj posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym.