Jak wyrazić miłość ukochanej osobie? A może tworząc słodki afrodyzjak – aksamitny krem czekoladowy z serem pleśniowym. Przygotowany własnoręcznie, z pewnością uwiedzie niejedno podniebienie. Zainspiruj się przepisem!
Krem czekoladowy z serem pleśniowym
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 220 g czekolady gorzkiej
- 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
Sposób przygotowania:
- Podgrzać śmietankę, dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Błękitny i dalej podgrzewać aż do rozpuszczenia.
- Zdjąć z palnika, dodać rozdrobnioną czekoladę, mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzony krem przełożyć do słoiczka.
Ser pleśniowy Lazur Błękitny to połączenie tradycyjnego, zdecydowanie słonego smaku i łagodnego, grzybowego aromatu. Jego kruchy, kremowy miąższ niebanalnie inspiruje przy tworzeniu wielu dań. Dodany do sosów i zup nadaje im subtelną spoistość, delikatnie podkreśla walory smakowe makaronów, zapiekanek, warzyw, ryb i wielu gatunków mięs, a deserom dodaje wyrafinowania.