Ciasta świąteczne nie należą do najzdrowszych. Przygotowywane są z dużą ilością białego rafinowanego cukru, tłuszczu i białej mąki. Wiele przepisów można samodzielnie modyfikować, wybierając zdrowsze zamienniki. Takiemu zabiegowi poddaliśmy mazurek, sernik i makowiec, które są obowiązkowym słodkim przysmakiem wielkanocnego stołu.
MAZUREK ORKISZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Jedząc takiego mazurka będziemy mieć dużo mniejsze wyrzuty sumienia, a wszystko dzięki użytej do ciasta razowej mące i zamiennikowi cukru. Masa czekoladowa z kaszy orkiszowej jest bez dodatku cukru, ponieważ daktyle go zastępujące są wystarczająco słodkie.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 30 dkg masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki na krem:
- Ugotowana kasza manna orkiszowa- szklanka
- Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie – 100g
- Wiórki kokosowe – ½ szklanki
- Powidła, np. śliwkowe – 3 – 4 łyżki
- Gorzkie kakao – 1,5 łyżki
Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem (możesz też użyć robota kuchennego). Dodajemy żółtko, sodę i ugniatamy na jednolitą masę. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie ok. 2/3 ciasta wykładamy w dużej formie, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a z pozostałej części formujemy rant. Pieczemy przez 30 min. w temp. 180 st.
Krem
Z daktyli odlej wodę, zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Upieczone ciasto posmaruj kremem. Całość warto przyozdobić, np. płatkami migdałowymi i orzechami.
MAKOWIEC Z DAKTYLAMI
Makowiec odpowiednio przygotowany to bardzo zdrowe ciasto, które zawiera mnóstwo wapnia (w 100 g maku jest aż 1266 mg wapnia), a także magnez i żelazo.
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):
- Zmiksowane na mąkę migdały – 150 g
- Mąka orkiszowa – 150 g
- Soda oczyszczona – płaska łyżeczka
- Olej rzepakowy – 3 łyżki
- Woda – 2/3 szklanki
Składniki na masę makową:
- Mak – 200 g
- Suszone daktyle – 250 g
- Rodzynki – 50 g
- Suszone, niesiarkowane morele – 50 g
- Pokrojone na drobne kawałki orzechy włoskie – 50 g
- Pokrojone na drobne kawałki migdały – 50 g
- Ziarenka z laski wanilii
- 3 białka jaj
Sposób przygotowania:
Mak razem z daktylami zalej szklanką wrzątku i odstaw, aby napęczniał. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto – w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody lub podsyp mąką i zagnieć ciasto. Kulkę ciasta obwiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę makową. Mak zmiel razem z daktylami lub zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą makową. Na spód tortownicy wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim połowę ciasta. Na ciasto wyłóż masę makową. Drugą połowę ciasta rozwałkuj i potnij w paski – ułóż je na masie makowej w kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
SERNIK BEZ SERA
W święta nie może zabraknąć sernika. Ale co zrobić, gdy twoje dziecko jest alergikiem i nie może jeść nabiału. A może z innych powodów nie jesteś fanem białego sera? Jeśli tak, to przedstawiamy sernik w innej odsłonie, którego bazą jest zdrowa i bogata w składniki odżywcze kasza jaglana.
Składniki na ciasto (blaszka 22 cm)
– 1,5 szklanki kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka roślinnego
– 3/4 szklanki ksylitolu
– 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
– szklanka wiórków kokosowych
– 5 łyżek soku z cytryny
– ziarenka z laski wanilii
Polewa czekoladowa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną płuczemy ciepłą wodą kilka razy i gotujemy na mleku 25 minut. W razie potrzeby należy dolać mleka lub wody. Do ugotowanej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny, wanilię, część stałą z mleka kokosowego. Wszystko to mieszamy, a następnie blendujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, ponownie mieszamy. Blaszkę natłuszczamy masłem lub olejem np. kokosowym i obsypujemy wiórkami. Na tak przygotowana blachę przekładamy masę.
Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Kroimy aż kompletnie ostygnie. Ciasto można polać polewą czekoladową. Wszystkie jej składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.