Przygodę z sokami można rozpocząć od owoców i warzyw, które regularnie jadamy. Po spożyciu soków ważne jest, aby obserwować swój organizm. Najlepiej po wypiciu szklanki soku przy śniadaniu zwracać uwagę na samopoczucie, aby przekonać się czy składniki są dobrze tolerowane przez nasz organizm.
Warto rozpocząć od prostych połączeń owoców i warzyw jak jabłko, marchewka z dodatkiem selera naciowego czy natki pietruszki z czasem urozmaicając soki o nowe składniki.
Za klasyczne hity „juicingu” uchodzą: liście kapusty wszystkich odmian (białej, czerwonej, zielonej, jarmużu), brokuły, seler, rzepa, ogórki, fenkuł, natka pietruszki, cykoria, cukinia, papryka żółta, czerwona i zielona, groszek, czosnek oraz cebula (ta ostatnia w małych ilościach, ponieważ jest ciężkostrawna). Sok można wycisnąć praktycznie z każdego rodzaju owoców i warzyw, z wyjątkiem bananów i awokado, które można jedynie zmiksować.
Można zawsze dodać odrobinę imbiru bądź sok z cytryny lub z limonki.
Przykładowe soki owocowo – warzywne i ich zastosowanie
- 3 duże jabłka + szczypta imbiru – na poprawę odporności;
- 0,5 kg pomidorów + pół łodygi selera- na poprawę odporności;
- Jabłko + marchewka + seler naciowy – ułatwia odprężenie i poprawia jakość snu;
- Marchew + szpinak proporcja 1:2 – na bóle brzucha, nadmierne wytwarzanie gazów, zaparcia, reumatyzm, anemię, migrenowe bóle głowy;
- Marchew + ogórek + sałata proporcja 4:1:1 – na choroby skóry, wypryski, kruche paznokcie.
Liczba kombinacji jest nieskończona, dzięki bogactwu warzyw i owoców można otrzymać ogromną różnorodność smaków. Wyciskanie własnych soków może stać się prawdziwą rodzinną przygodą i wspaniałym odżywczym prezentem dla organizmu.