Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu arborio (lub innego krótkoziarnistego)
- szklanka wody
- szczypta soli kamiennej lub morskiej
- 3 łyżki słodu jęczmiennego/ryżowego ewentualnie syropu z agawy
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 3 szklanki mleka sojowego
- łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
- 2 łyżki obranych pistacji
Ryż gotujemy z wodą i solą na małym gazie i pod pokrywką. Kiedy będzie prawie miękki (po około 15 minutach), zdejmujemy pokrywkę. Mieszamy słód jęczmienny, skrobię i mleko sojowe. Całość wlewamy do ryżu. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy wodę różaną. Przekładamy do salaterek. Pudding podajemy po schłodzeniu posypany bakaliami.
[dropcap style=”round”]Uwaga[/dropcap]
Pod koniec gotowania – do puddingu można dodać pokrojonego w plasterki banana.