Warsztaty kulinarne z gwiazdą już za nami! To była spora dawka energii i inspiracji! Prowadząca Kasia Błażejewska-Stuhr, dietetyki kliniczny i psychodietetyk, autorka wielu książek kulinarnych m.in. „Adios Kilogramos” Wydawnictwa Zwierciadło i orędowniczka zdrowego stylu życia, dostarczyła nam mnóstwo wiedzy na temat zdrowego odżywiania i umiejętności wykorzystywania jej w kuchni.
Od kobiety dla kobiet
Warsztaty miały za zadanie pokazać kobietom praktyczne wzorce i kształtować zdrowe nawyki żywieniowe w rodzinie. Tomasz Lis z Philipiak Milano twierdzi, że Polacy starają się coraz bardziej gotować zdrowo. – Poszukujemy lepszych produktów, często eko, sprawdzamy, skąd pochodzą i jaki jest ich skład. Bywa jednak, że zaniedbujemy proces przetwarzania naszych dań. Stosujemy niezdrowe techniki obróbki termicznej mięs i warzyw. Królują smażenie w tłuszczu i gotowanie w wodzie. Tymczasem warto spróbować gotowania na parze, pieczenia czy smażenia bez tłuszczu. Z dobrymi naczyniami nie jest to wcale trudne, a w ten sposób nasze eko produkty zachowają swoje naturalne wartości odżywcze i wzbogacą nas o to co dał im najlepszego natura- dodaje.
Warsztaty takie jak nasz mają na celu kształtować świadomość żywieniowa Polaków i powoli to zmieniać: pomóc w nauce przygotowywania posiłków na co dzień, do pracy, do szkoły, na niedzielny obiad czy przyjęcie rodzinne oraz zaplanować zakupy. Pomóc i ośmielić w stosowaniu na co dzień produktów ekologicznych, prozdrowotnych i naturalnych typu olej kokosowy, lniany czy cukier kokosowy Look Food.
Na zajęciach można było poznać proste i szybkie przepisy, pomysły na wspólne obiady, szybkie posiłki między zajęciami swoimi i rodziny, pomysły na drugie śniadanie oraz przekąski w pracy. Można było dowiedzieć się, jak modyfikować potrawy tak, aby były w pełni odżywcze, bez konieczności gotowania kilku oddzielnych dań dla każdego. O przyprawy do potraw podczas warsztatów zadbała firma Kotanyi. Warsztaty pozwalały nauczyć się, co jest ważne w jadłospisie dzieci i jak dostosować dorosłe potrawy do dziecięcych zaleceń żywieniowych oraz jak wprowadzać do diety zdrowe koktajle. – Uczymy się od siebie wzajemnie – skonstatowała Kasia Błażejewska-Stuhr. – Nie ma kursu, podczas którego nie przejęłabym czegoś od moich kursantek. Dziś na przykład miałam okazję się przekonać, że papryka na parze dochodzi szybciej niż ta przygotowywana w piecyku.
Spontanicznie i zmysłowo
Spotkanie zaowocowało wspólną pracą fantastycznych kobiet: blogerek i dziennikarek kulinarnych. Gotowały chętnie i wspólnie, pod kierunkiem Kasi. Czegóż tam nie było… Samodzielnie przygotowane mleko migdałowe, pasta z zielonego groszku, smakowita i odżywcza zupa miso, papryka faszerowana quinoą, chleb z kaszy gryczanej, placuszki z cieciorki, a na deser? Czekoladowe naleśniki czy wreszcie batoniki daktylowe.
Mówi się, że do serca mężczyzny można dostać się przede wszystkim przez żołądek, nic więc dziwnego, że filigranowa Kasia zdobyła swojego męża, Macieja. Uczestniczkom naszych warsztatów również nie odmawiamy sukcesów w miłości.
Zaproszone dziewczyny to bowiem królowe zmysłowości, choć ich motywacja do udziału w kursie była różna… – Przyszłam tu, ponieważ zaintrygowało mnie jedno zdanie z zaproszenia – mówi Elżbieta Manthey z portalu „Juniorowo”. – W planach organizatorzy mieli pokazanie kursantkom, jak pogodzić kulinarne smaki i interesy całej rodziny, w której jeden nie lubi parówek, drugi wołowiny, a trzeci kolejny raz chce tylko leniwe pierogi.
– Oczywistym jest, że prawidłowa dieta jest ważnym aspektem naszego życia. Stosowanie jej pozwala po prostu dobrze się czuć, a o to przecież chodzi .Ważne jest dbanie o dietę szczególnie kobiet w ciąży i zaraz po porodzie. To wpływa bezpośrednio na ilość produkowanego mleka czy wygląd młodej mamy. Na przykład wiele gatunków kasz, w tym kasza jaglana wyraźnie napędza laktację. Warto też dodać do potrawy zbożowej odrobinę mleczka migdałowego, które zawiera enzym rozkładający w nich wielocukry. Jeśli już jednak mamy poważny problem z wywołaniem laktacji lub wydaje nam się, że mamy za mało mleka żeby zaspokoić potrzeby małego głodomorka polecam oparty na naturalnych składnikach preparat wspomagający laktację Felmatiker. Ja go stosuję wraz z preparatem Vitapil mama, gdyż po porodzie zaczęłam tracić bardzo dużo włosów. Produkt zawiera tylko bezpieczne składniki w odpowiednich ilościach, które nie przenikają do mleka kobiecego. Dzięki czemu włosy przestają wypadać i zaczynają odrastać nowe. – mówi Kasia.
Wspólne biesiadowanie
Czy warto się spotykać w kobiecym gronie? Zapewne. Warsztaty zostały bowiem uwieńczone ucztą z przygotowanych dań oraz wspaniałych napojów: soków Słoneczna Tłocznia, tłoczonych na bieżąco, ze świeżych owoców i warzyw, zawierających naturalnie występujące cukry oraz herbat ziołowo- owocowych Tetley o smaku jagody i acai, maliny z granatem czy rumianku z trawą cytrynową. Podczas wspólnej konsumpcji mistrzynie kulinariów wymieniały się spostrzeżeniami, przepisami i… numerami telefonów.
Bo prawdą jest, że ludzi łączą przede wszystkim wspólne pasje, a gotowanie jest bezsprzecznie najbardziej integrującym i twórczym hobby, jakie można sobie wyobrazić. – Jestem zachwycona atmosferą panującą podczas kursu – mówi Kinga Piwowarska z portalu Woman-news.pl. – Pozostaję też pod urokiem Kasi, która pomagała nam w przygotowywaniu wszystkich potraw. Na mnie spadło przyrządzenie deseru z owocami – w moim odczuciu to potrawa poranna, którą trzeba wstawić na chwilę do piecyka, a czas ten można wykorzystać na przykład na… umalowanie oczu. – kończy dziennikarka.
Wszystkie warunki udanej imprezy zostały spełnione: spontaniczny proces twórczy, wyśmienite jedzenie i wspaniała, domowa atmosfera. Czegóż chcieć więcej?
Przepisy z warsztatów tylko dla Was!
1.Samodzielnie robione mleko migdałowe i twarożek
2 szklanki migdałów Look Food (280 g)
6 szklanek wody
opcjonalnie 2-3 łyżki syropu daktylowego
łyżka płatków drożdżowych
kilka kropli soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego lub syropu wiśniowego
Migdały namocz na ok. 12 godzin w 2 szklankach wody. Po tym czasie zmiksuj je, dolewając resztę wody. Następnie przecedź masę przez gazę. Płyn to mleko – można je posłodzić, dolewając np. niewielką ilość syropu daktylowego lub wiśniowego. Gęstą część migdałową wymieszaj z sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi oraz syropem. Można również dodać do niej rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
1 szklanka migdałów ma 367 mg wapnia (czyli 37% dziennego zapotrzebowania)
1 szklanka mleka krowiego ma około 250 g
2. Jaglanka z koglem moglem i mlekiem migdałowym
Wiele gatunków kasz wyraźnie napędza laktację np. kasza jaglana. Warto dodać do potrawy zbożowej odrobinę mleczka migdałowego, które zawiera enzym rozkładający w nich wielocukry. W razie potrzeby pobudzenia fizjologicznej laktacji Kasia poleca Femaltiker, preparat wspomagający laktację o skuteczności potwierdzonej w badaniach klinicznych.
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
szczypta soli
mleko z przepisu j.w.
3 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki owoców jagodowych (mrożone mieszanka maliny, wiśnie, porzeczki)
Kaszę przepłucz na sitku wrzątkiem i gotuj 10-15 minut, następnie przełóż do kokilek, połóż na nią owoce, polej mlekiem migdałowym zmieszanym z jajkiem i cukrem, zapiekaj ok. 10 min w piekarniku w temperaturze 160 stopni.
3. Pasta z zielonego groszku – najszybsza pasta świata
1 słoiczek (nie puszka) zielonego groszku
cebula szalotka
sól i pieprz Kotanyi
Cebulę drobno kroimy, resztę składników rozgniatamy widelcem.
4. Zupa miso
Na wzmocnienie organizmu, powstaje w wyniku fermentacji, dlatego jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania flory jelitowej (jak pokazują badania, bakterie probiotyczne spożywane przez kobiety w trakcie laktacji przenikają z mlekiem do organizmu dziecka, a ich obecność w przewodzie pokarmowym malucha zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii i astmy u dzieci zarówno w czasie karmienia piersią jak i w późniejszym wieku). Ponadto bakterie użyte w procesie fermentacji mają zdolność do wytwarzania witaminy K w naszych jelitach, która jest z kolei odpowiedzialna za utrzymanie gęstości i odpowiedniej struktury kości.
30 g glonów kombu
10 g glonów wakame
1 por
4 łyżeczki jasnej pasty miso
1 kostka tofu
szczypiorek
5. Papryka faszerowana quinoą
6 papryk
1 opakowanie ryż&quinoa firmy Moni
cukinia
cebula
bakłażan
kilka pieczarek
pęczek natki pietruszki
szczypiorek
sól, pieprz Kotanyi
Kaszę gotuj przez 10 minut, następnie wymieszaj z podsmażoną cukinią, cebulą, bakłażanem, pieczarkami, solą i pieprzem. Nafaszeruj paprykę i zapiekaj około 20 minut, posyp natką pietruszki i szczypiorkiem.
6. Kisz ze szpinakiem i fetą i sałata z własnym sosem winegret
Ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
150 g mąki
szczypta soli
W żaroodpornej misce umieść masło, wodę, olej, sól i cukier. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wstaw miskę na 15 minut. Kiedy masło się rozpuści wyjmij miskę i od razu dodaj mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Farsz:
500 g liści szpinaku
200 g fety
150 g śmietany 18%
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz Kotanyi
Na łyżeczce masła podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj szpinak i zostaw do wystudzenia. Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą i pieprzem, wylej na formę z ciastem, na to wyłóż szpinak i pokruszoną fetę. Tartę wstaw na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
7. Zielony koktajl
2 buraki
2 gruszki
szklanka malin mrożonych
1 szklanka truskawek mrożonych
1 szklanka wody
2 pomarańcze
4 łodygi selera naciowego
ananas
1 szklanka wody
8. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Kasza gryczana dzięki dużej zawartości minerałów i krzemionki fantastycznie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Aby zapewnić zdrowy wygląd twoim włosom można stosować preparat rekomendowany przez Kasię Vitapil mama.
500 g kaszy gryczanej (zalej ją wodą na dobę)
2 garście pestek słonecznika Look Food
2 łyżeczki soli
Kaszę zmiksuj, dodaj sól, po kilku godzinach dodaj 2 garście słonecznika. Włóż do foremki wyłożonej papierem, piecz w 200 stopniach w piekarniku około 50 minut.
9. Placuszki z cieciorki
300 g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
4 łyżki siemienia lnianego całego
4 jajka
2 czerwone cebule
sól
olej kokosowy Look Food
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, siemię lniane zalej wrzątkiem. Zmiksuj cieciorkę z jajkami, siemieniem i solą, następnie dodaj cebulkę i wymieszaj.
10. Batoniki daktylowe
Szklanka daktyli (suszonych)
4 łyżki płatków owsianych
½ szklanki orzechów Look Food
2 łyżki tahini
2 łyżki pestek słonecznika Look Food
2 łyżki płatków kukurydzianych lub np. dmuchanej kaszy jaglanej
łyżka wiórek kokosowych Look Food
kilka kropli olejku waniliowego
Daktyle namocz w wodzie, orzechy suche zmiksuj, następnie wszystko wymieszaj, włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do lodówki.