Składniki dla 4 osób:
• 1/2 l mleka
• 2 jajka
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 duże jabłka
• olej do smażenia
• 1/2 kg śliwek
• 1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy z sobą, poza cynamonem, jabłkami i śliwkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodajemy jabłka i łyżeczkę cynamonu, rozgrzewamy olej i smażymy racuchy. Śliwki wrzucamy na oddzielną patelnię, posypujemy 1 łyżeczką cynamonu i 1/3 szklanki cukru oraz szczyptą soli. Konfiturę możemy podać zarówno na gorąco, jak i na zimno.