Składniki na razowe penne z grzybami, pomidorami, rukolą i prażonymi ziarnami słonecznika:
• 1 opakowanie makaronu razowego penne
• 250 g pokrojonych pomidorów koktajlowych lub zwykłych
• 200 g grzybów – borowików, kurek, pieczarek lub maślaków
• spora garść rukoli
• 50 g ziaren słonecznika
• pół pęczka natki pietruszki
• olej rzepakowy lub oliwa
• 4 łyżki klarowanego masła
• 50 g sera długo dojrzewającego – carskiego lub bursztyna
• pieprz, sól
Makaron gotujemy chwilę krócej niż podano na opakowaniu. Na suchej patelni prażymyziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Solimy i przesypujemy do dużej miski. Ser ścieramy. Rukolę myjemy. Natkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy grzyby (możemy dodać wędzonego boczku lub dobrej szynki lub kiełbasy). Solimy i dusimy 3–4 minuty. Ugotowany makaron mieszamy z pozostałymi składnikami, obficie skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.