Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po soki oraz przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ciekawych przetworów z owoców i warzyw, które doskonale pomogą nam urozmaicić dietę, skrócić czas przygotowania posiłków oraz dostarczą cennych witamin. Warto podkreślić, że dzisiejsza technologia pozwala na produkcję żywności w taki sposób, aby zachowała ona wysoką wartość odżywczą. Dzieje się tak między innymi ze względu na często stosowany (zarówno w domowych warunkach, jak i w przemyśle), proces pasteryzacji, a także dzięki wykorzystaniu odpowiednich opakowań.
Mrożenie
Mrożenie należy do jednej z najpopularniejszych, a zarazem najlepszych metod utrwalania żywności w tym warzyw i owoców. Mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin i składników mineralnych, spożywając je możemy uzupełnić niedobory cennych składników odżywczych w naszej diecie. Mrożonki można wykorzystać do przygotowywania zup, dań głównych, czy deserów. Warto pamiętać, że przed zamrożeniem warzywa i owoce są blanszowane, dlatego można je gotować krócej niż świeże.
Kiszenie
Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. – Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak pamiętać, że są to przetwory zawierające dużo soli – wyjaśnia dr hab. Iwona Traczyk, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Zdrowiu, WUM.
Suszenie
Najczęściej suszy się warzywa i owce takie jak: morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki, włoszczyznę i grzyby. Nie zaleca się suszenia m.in. truskawek, porzeczek, poziomek i agrestu ze względu na znajdującą się w nich w dużej ilości witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą.
Pasteryzacja
Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie utraty nieodpornych na wysokie temperatury witamin. – Podczas tego procesu zachowywana jest większość składników mineralnych oraz antyoksydantów. W przypadku pomidorów pasteryzacja korzystnie wpływa na zawartość cennego dla zdrowia antyoksydantu – likopenu. Dlatego warto wprowadzić do diety sok pomidorowy i inne pasteryzowane przetwory z tych warzyw – komentuje dr hab. Iwona Traczyk.
Soki
Soki są również dobrym sposobem na uzupełnienie witamin i składników mineralnych. Powstają one z warzyw i owoców, dlatego mają zbliżoną wartość odżywczą co te produkty, za wyjątkiem błonnika pokarmowego, którego w soku jest mniej niż w surowcach. Porcja soku pomarańczowego będzie dobrym źródłem cennej dla zdrowia witaminy C, zwłaszcza w okresie zimowym. Może to być także sok pasteryzowany, dostępny w opakowaniach kartonowych. Warstwowa budowa tych opakowań zabezpiecza produkt przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, m.in. światłem czy tlenem. – Porcja soku pomarańczowego 100% (ok. 200 ml), , także tego w opakowaniach kartonowych zapewnia ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – mówi dr hab. Iwona Traczyk.
Podejmij zimowe wyzwanie i pamiętaj o właściwym spożyciu owoców i warzyw. Szeroki asortyment przetworów i soków pomoże uzupełnić twoją dietę w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i składniki mineralne.