Dzieci do 3. roku życia są szczególnie podatne na alergię pokarmową. Zamiast wpadać w panikę, warto potraktować ją jako sygnał, że mały organizm potrzebuje szczególnej troski i takiego doboru składników pokarmowych, który pomoże wyciszyć immunologiczną odpowiedź organizmu dziecka.
Dziecko przychodzi na świat z niewykształconym do końca układem pokarmowym. Pełnię swoich funkcji trawiennych młody organizm osiąga dopiero po dłuższym czasie. Okresem charakteryzującym się wyjątkową wrażliwością niedojrzałego układu pokarmowego jest pierwsze kilkanaście miesięcy życia dziecka. To właśnie w tym okresie powinniśmy szczególnie dbać o jakość dziecięcej diety, dobierając uważnie produkty, które odpowiedzą na wszystkie potrzeby malucha. Zdrowe, urodzone o czasie dziecko procesy adaptacji przewodu pokarmowego zwykle przechodzi bez większych zakłóceń. U dzieci obciążonych predyspozycją do wystąpienia alergii pokarmowych lub urodzonych przedwcześnie proces adaptacji trwa dłużej i bywa bardzo burzliwy. Warto w tym trudnym okresie korzystać ze sprawdzonych rozwiązań, które wspierać będą zarówno dziecko, jak i jego rodziców.
Objawy alergii pokarmowej mogą być bardzo różne: wysypka, drapanie w gardle, ale ponad wszystko poważny dyskomfort odczuwany w małym brzuszku. Szacuje się, że problem alergii dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, które nie ukończyły 3. roku życia. Jej wystąpienie wiąże się często z nieprawidłowym komponowaniem diety małego dziecka będącej konsekwencją eliminacji wielu uczulających produktów. Warto w przypadku wskazań do prowadzenia diety eliminacyjnej korzystać ze sprawdzonych rozwiązań i obecności w codziennym menu dziecka produktów, które oszczędzą mu nieprzyjemnych dolegliwości ze strony małego brzuszka przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej ilości ważnych dla niego składników odżywczych. Nieprawidłowa reakcja alergiczna ze strony przewodu pokarmowego najczęściej dotyczy białek mleka krowiego. Niestety równie często podobne do alergii objawy wywołują nietolerancje pokarmowe będące wynikiem braku jednego z enzymów trawiennych pozwalających na strawienie poszczególnych składników diety. Wśród małych dzieci największy odsetek nietolerancji i alergii pokarmowych dotyczy laktozy, fruktozy i glutenu, co może powodować dalsze utrudnienia w zakresie komponowania codziennego menu malucha.