A czy wiecie, że rzodkiewka działa podobnie jak antybiotyki – bakteriostatycznie i grzybobójczo, a oprócz tego wzmacnia włosy i paznokcie.
Rzodkiewka – pieczona i aromatyczna
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 min
- 3 pęczki rzodkiewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła (niesolonego)
- 2 łyżki soku z cytryny
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czyścimy rzodkiewki razem z liśćmi, suszymy na ręczniku papierowym. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę, dodajemy rzodkiewki (bez liści), doprawiamy solą
i pieprzem, mieszamy, smażymy 2 minuty, aż nabiorą lekkiego brązowego koloru. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, stawiamy na gaz, dodajemy masło, liście rzodkiewki, smażymy 2 minuty.
Dodajemy sok z cytryny.