Rzodkiewka nie tylko świetnie się sprawdza w różnych przepisach, ale pomaga w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, ponieważ pobudza apetyt, wspomaga pracę wątroby, działa żółciopędnie. Stosuje się ją też przy niestrawności i nadfermentacji jelitowej, kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie.
Rzodkiewka z kolendrą
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- 4 pęczki oczyszczonych rzodkiewek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- pęczek kolendry
- sól i pieprz
W dużej misce mieszamy ocet, sok z pomarańczy i limonki, oliwę z oliwek, cukier – do momentu rozpuszczenia tego ostatniego. Dodajemy pokrojone w cząstki rzodkiewki, kolendrę i wstawiamy do lodówki na godzinę.