Czas przygotowania Sałatki z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy: 30-40 minut. Poziom : Łatwy.
Składniki (porcja na 1 os):
- sałata lodowa x 1/3 szt.
- rukola x 1/8 op.
- pomidorki koktajlowe x 5 szt.
- bób x 0,08 kg
- cebula czerwona x 1/2 szt.
- tuńczyk x 1/2 op.
- jajko x 1 szt.
- papryka czerwona x 1/4 szt.
- oliwa 0,1 l
- czosnek x 1 ząbek
- sól, pieprz, cukier
- ocet jabłkowy 0,05 l
Sposób przygotowania:
Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin
i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji.
Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
______________________________________________________________________
Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.