Składniki na sałatkę z arbuzem i fetą:
- Arbuz
- Rukola
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- Czarne oliwki pokrojone w plasterki
- Kilka listków świeżej mięty
[dropcap style=”round”]Sposób przygotowania:[/dropcap]
Arbuza pokroić w średniej wielkości kostkę, usunąć pestki, schłodzić.
Oliwki pokroić na pół, fetę w kostkę.
Cebulę pokroić na cieniusieńkie plasterki.
Na dużym półmisku ułożyć rukolę, polać *sosem miodowym i wymieszać. Następnie na wierzchu ułożyć cebulę, arbuza i fetę, posypać porwanymi listkami mięty.
Natychmiast podawać, aby rukola nie zwiędła.
[dropcap style=”round”]Sos miodowy:[/dropcap]
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1,5 łyżki miodu
- 1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- Sól morska
- Pieprz
Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakryć i energicznie potrząsając dokładnie wymieszać.
[dropcap style=”round”]Polecamy bloga autorki[/dropcap] – kuchniadoroty.pl