Sernik na zimno to jedno z najbardziej lubianych przez dzieci ciast. Robi się je bardzo prosto i nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika. W galaretce możemy zatopić wszystkie ulubione owoce. Pamiętajmy jednak, że galaretka będzie tężała bardzo długo, jeśli włożymy do niej kiwi. Sok z kiwi sprawia, że żelatyna się nie zsiada. Natomiast włożone do galaretki truskawki czy winogrona sprawdzą się doskonale.
Składniki:
- 2 słodkie serki homogenizowane (400g)
- 1 galaretka morelowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
Każdą galaretkę wsypujemy do osobnego szklanego naczynia, wlewamy po 1 szklance wrzątku do każdego i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Formę cienko smarujemy masłem.
Serki homogenizowane wykładamy do szklanego naczynia, wlewamy zimną galaretkę morelową i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki.
Po ok.30-40 min, wyjmujemy i na stężały serek delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h (można zostawić na całą noc).
[dropcap style=”round”]Polecamy bloga autorki [/dropcap]