Za nami drugie spotkanie z cyklu Smaki Sezonu Almette. Tym razem wszyscy uczestnicy mogli powiedzieć „Zielono mi!”, bo na stołach i w ogródku królowały ogórki. Spotkanie odbyło się w gospodarstwie slow food Pana Ziółko, a uczestniczył w nim gospodarz, ambasador Almette – mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani blogerzy, promujący zdrowy styl życia oparty na naturalnej diecie, pełnej sezonowych warzyw. Zgodnie z trendem „ogrodniczym” na uprawianie własnych warzyw, blogerzy pod czujnym okiem Pana Ziółko, zapoznawali się z metodami uprawy warzyw i przyrządzali pyszne, sezonowe dania z serkiem Almette z ogórkami.
Ogórkowe spotkanie było drugim z cyklu Smaki Sezonu, które odbywa się w znanym gospodarstwie slow food Pana Ziółko. To właśnie tu, razem z ekspertem kulinarnym Almette – Davidem Gaboriaudem, blogerzy kulinarni i parentingowi poznali bliżej wszystkie tajemnice ogórków. Jakie odmiany warto uprawiać? W jaki sposób dbać o rośliny i jak je kreatywnie oraz zdrowo przyrządzać? O tym wszystkim podczas spotkania dowiedzieli się znana i ceniona blogerka Olga Smile oraz bloger Kamil z Kamil Ojciec Blog. Goście drugiej odsłony Smaków Sezonu Almette z przyjemnością promują zdrowy styl życia oparty na zrównoważonej diecie i sezonowych, wartościowych składnikach. Jednym z nich jest niewątpliwie ogórek – uniwersalny, lekkostrawny, smaczny i bardzo uniwersalny, bowiem z tego warzywa można przyrządzić naprawdę wiele wyśmienitych dań!
Część warsztatowo-edukacyjna, która wypełniła dużą część ogórkowego spotkania, zakończyła się pysznym akcentem. Blogerzy razem z Davidem Gaboriaudem przygotowali kreatywne i zdrowe sezonowe dania, w których oczywiście nie mogło zabraknąć ogórków, a także puszystego serka Almette z ogórkami. Jego delikatna konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem ogórków sprawiają, że serek jest znakomitym dodatkiem do letnich przekąsek i sezonowych dań. Smak sezonu ogórkowego jest naprawdę wyjątkowy!
Almette to 100% naturalnych składników i 100% przyjemności. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw.
Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób
Składniki:
• 2 awokado
• 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
• woda
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• cytryna
• oliwa z oliwek
• kolendra świeża
• płatki chilli
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.
Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
• 4 ogórki gruntowe
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
• 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
• olej do smażenia
• sól
• pieprz
• łyżka oleju rzepakowego ekologicznego
Sposób przygotowania:
W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st. C. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju. Smaż 30 sekund do minuty. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty – zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem. Posyp popcornem gryczanym. Udekoruj kwiatami lub ziołami. Polej olejem rzepakowym.
Mizeria z ogórkiem i fenkułem
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób
Składniki:
• ogórki gruntowe
• 1 fenkuł
• płaska łyżeczka nasion kolendry
• płaska łyżeczka kuminu
• płaska łyżeczka gorczycy
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• 2-3 łyżki wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cytryna
• 1 ciabatta
• świeży koperek
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.