Każdego roku w pierwszych dniach sierpnia obchodzimy Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Eksperci, położne czy doradcy laktacyjni przypominają wówczas o tym, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, a mleko mamy to pokarm idealnie dostosowany do potrzeb dziecka. Skąd to wiemy? Z wyników wieloletnich badań nad pokarmem kobiecym – dowiedz się, które z nich są najważniejsze i najciekawsze.
• Karmienie piersią to złoty standard w żywieniu niemowląt. Mleko kobiety od kilkudziesięciu lat stanowi przedmiot badań naukowców z całego świata.
• Analiza składników mleka mamy, ich właściwości i wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie młodego organizmu pozwalają lepiej poznać ten wyjątkowy pokarm.
• Eksperci wiedzą coraz więcej o składzie i zaletach mleka matki, a tę wiedzę wykorzystują przy opracowywaniu coraz bardziej zaawansowanych receptur mlek modyfikowanych – dla mam, które z uzasadnionych przyczyn nie mogą karmić piersią.
Niedościgniony ideał
Niepowtarzalne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach, zmiana składu w zależności od fazy laktacji, pory czy długości pojedynczego karmienia, a także etapu rozwoju dziecka – to wszystko sprawia, że mleko mamy jest najlepszym pokarmem, jaki niemowlę może dostać. Właśnie dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6. pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Wnikliwe analizy dotyczące składu mleka kobiecego umożliwiają nieustanne doskonalenie receptur i dobór najlepszych komponentów zawartych w mlekach modyfikowanych przeznaczonych dla dzieci, które z uzasadnionych względów nie mogą być karmione piersią. Wszystko po to, by skład takich produktów – chociaż nigdy nie dorówna doskonałości mleka matki – był jak najbliższy niedoścignionemu ideałowi.
Kluczowe fakty
Już w 1983 roku naukowcy z Centrum Badań NUTRICIA w Holandii odkryli w pokarmie kobiety długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA), które są składnikami kluczowymi do prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych.
Następnym przełomowym osiągnięciem ekspertów NUTRICIA było odkrycie w 1994 krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w mleku matki – węglowodanów nieulegających strawieniu w układzie pokarmowym dziecka. Oligosacharydy odpowiadają za odżywianie i stymulowanie wzrostu oraz aktywności pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym niemowlęcia, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit oraz ochronę organizmu przed infekcjami i chorobami. Oligosacharydy są wyjątkowo złożonymi związkami – to trzeci pod względem ilości stały składnik pokarmu kobiecego. Stanowią kompozycję ponad 1000 różnych krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1.
Dzięki temu odkryciu tym samym naukowcom udało się opracować opatentowaną kompozyję ktorkołańcuchowych i długołańcuchowych galakto- i fruktooligosacharydów (GOS/FOS). W 2003 roku, inspirując się oligosacharydami mleka matki, NUTRICIA jako pierwsza dodała do mlek modyfikowanych tę unikalną kompozycję oligosacharydów w stosunku 9:1.
To ciekawe!
Oligosacharydy – dodawane jako składnik nieobowiązkowy mleka modyfikowanego – muszą być bezpieczne dla niemowlęcia. Warunek ten został spełniony przez kompozycję oligosacharydów scGOS/lcFOS, opatentowaną przez NUTRICIA. Dodatek oligosacharydów prebiotycznych scGOS/lcFOS potwierdzono największą liczbą badań klinicznych.
Badania wciąż trwają…
Naukowcy na całym świecie nieprzerwanie prowadzą badania, które mają na celu pomóc poznać działanie pokarmu kobiety na organizm dziecka. Dzięki ich wieloletniej pracy wiemy, że mleko kobiety zawiera także:
• lipidy – główne źródło energii. Wśród nich wyróżnia się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku;
• węglowodany – głównie laktozę, czyli cukier mleczny, pierwszy pod względem ilości stały składnik mleka kobiecego;
• białka – kluczowy budulec dla rosnącego organizmu oraz różne składniki aktywne, a wśród nich na przykład przeciwciała, które tworzą bariery ochronne przed bakteriami i wirusami;
• wodę – to dzięki niej mleko mamy zaspokaja pragnienie niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią;
• bakterie – 15 lat temu Zespół Badawczy NUTRICIA odkrył że specyficzne bakterie, takie jak Lactobacili i Bifidobakterie same lub w połączeniu z prebiotykiem mają korzystne działanie.
Mleko kobiety to fundament żywienia niemowlęcia w 1. roku życia. Jest idealną kompozycją składników odżywczych, a wśród nich witamin (poza D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza), oraz modulatorów odporności. Przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony sprawiają, że mleko mamy jest niedoścignionym pokarmem, odpowiadającym na potrzeby rozwijającego się organizmu dziecka w tym m.in. budowania odporności. Chociaż od wielu lat naukowcy z całego świata analizują skład mleka mamy i jego wpływ na rozwój dziecka, zdecydowanie nigdy nie uda się w pełni go odtworzyć.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.