Składniki:
• 2-3 cebule
• 2-3 ząbki czosnku
• 4 pomidory
• 0,5 kg mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
• 1 puszka fasoli red kidney
• 10 szt. śliwek „suski sechlońskie”
• olej do smażenia
• pęczek świeżej kolendry
• kumin
• ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz ziarnisty
• sól do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podobnie zrób z czosnkiem. Pomidory opłucz, wytnij szypułki, natnij „x” na górze i spodzie, sparz gorącą wodą, a następnie obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Fasolę odsącz z zalewy na sicie. Śliwki pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż przez kilka minut cebulę i czosnek, dodaj mielone mięso. Smaż, aż będzie szare, wtedy dorzuć pokrojone pomidory, śliwki, dopraw solą, kuminem, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Wymieszaj, duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a w rondlu powstanie pyszny sos. Dorzuć fasolę ewentualnie dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę. Posyp świeżo posiekaną kolendrą. Gotowe!