Czy istnieje coś pyszniejszego niż pieczone owoce pod słodką kruszonką? Tak prosty, a jakże smaczny deser przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii. Nic dziwnego, że tak wiele osób uwielbia crumble!
Zapiekany deser, a dokładniej zapiekany ze śliwką – bo ta najlepiej smakuje podczas jesieni i zimy, znają prawie wszyscy. Jakże oczywiste połączenie składników, które są znane i lubiane, daje niesamowicie aromatyczną i słodką przekąskę. Ten mix słodkości zaspokoi nawet największego łasucha. Śliwkowe crumble z odrobiną serka mascarpone smakuje najlepiej w chłodne wieczory i z pewnością zagości na waszych stołach już na stałe. Słodycz kruszonki podkreśli cukier Diamant, który powstaje wyłącznie z pysznych, polskich buraków.
Śliwkowe crumble
Składniki:
• Śliwkowe crumble
• 100 g miękkiego masła
• 100 g płatków owsianych
• 250 g płatków migdałowych
• 5 łyżek cukru
• 500 g śliwek
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• do podania: serek mascarpone
Sposób przygotowania:
Z masła, płatków owsianych i migdałowych oraz 5 łyżek cukru zagniatamy kruszonkę. Masę wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy je z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu. Śliwki przekładamy do 2 foremek do zapiekania. Posypujemy pokruszoną kruszonką i zapiekamy 20 minut w 200 st. Serwujemy na ciepło, np. z łyżką serka mascarpone.