Miód to jeden z najlepiej przebadanych produktów spożywczych, którego regularne stosowanie przyniesie sporo korzyści całej rodzinie. Żaden inny smakołyk nie ma takiego działania prozdrowotnego jak miód, pod warunkiem, że będzie to prawdziwy miód i będzie spożywany we właściwy sposób.
Miód od najdawniejszych czasów wykorzystywany był w żywieniu, medycynie i kosmetyce. Stosowali go Babilończycy, Sumerowie i Egipcjanie. Duże jego ilości spożywali Hipokrates, który dożył 111 lat i Pitagoras. Jakie substancje zawiera ten niezwykły produkt?
Duże znaczenie w miodzie mają enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych. Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina i apidycyna. Działają one, np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
Miód to także bogactwo mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.
W walce z nowotworem
Badania opublikowane w Journal of Neuro Oncology z 2000 roku podają, że miód odgrywa istotną rolę w leczeniu nowotworów. Jedne z pierwszych testów dotyczyły możliwości hamowania przez miód pszczeli rozwoju ośmiu typów hodowli tkankowych nowotworów złośliwych: glejaka, nowotworu wątroby, włókniaka mięsaka, nowotworu piersi, białaczki oraz nowotworu płuc. Okazało się, że miód pszczeli hamował rozwój wszystkich badanych hodowli tkankowych.
Dla serca
Dobra wiadomość dla chorych na serce. Miód powinien znaleźć się w ich diecie. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Podobnie jak zielona herbata, rozszerza on naczynia wieńcowe, reguluje krążenie, a także obniża ciśnienie krwi.
Oprócz cennych właściwości, za jego wykorzystaniem w codziennej diecie przemawia fakt, że to produkt minimalnie przetworzony, poza standaryzacją nie jest on poddawany żadnym technologicznym procesom.
Warto poznać zastosowanie różnych rodzajów miodu. Miód wrzosowy działa na nerki i układ moczowy, leczy również prostatę. Gryczany doskonale wpływa na układ krążenia, zwłaszcza w przemianach miażdżycowych, leczy niedokrwistość powstałą z niedoborów żelaza, ma także właściwości odtruwające – poprawia wydolność wątroby. Miód lipowy, podobnie jak akacjowy, ma wpływ na pracę układu oddechowego – leczy jego stany zapalne, jest także pomocny w łagodzeniu objawów stresu i wyczerpania nerwowego. Miód akacjowy jest najbardziej lubiany przez dzieci. Doskonale nadaje się na kanapkę czy do posłodzenia herbatki. Jego regularne spożywanie zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego. Cenne właściwości pozwalają przeciwdziałać, m.in. nieprzyjemnej grypie jelitowej. Miód spadziowy z drzew iglastych doskonale wpływa na układ oddechowy, zapobiegając i lecząc górne nieżyty dróg oddechowych, m.in. astmę. Miód ten regularnie spożywany jest też cenną szczepionką przeciwnowotworową, jego właściwości mogą zapobiegać powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Ponadto miód spadziowy z drzew iglastych cenny jest w uodparnianiu układu moczowego na dokuczające mu zakażenia.
Właściwe spożywanie miodu!!!
Miód powinien zaistnieć w codziennej diecie dzieci (powyżej 1-ego roku życia), młodzieży, ludzi ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Aby jednak, mógł wpływać na poprawę zdrowia człowieka i wzmacniać odporność, należy spożywać go przez cały rok codziennie. Tylko wówczas jedna łyżeczka miodu zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny, uodparniając organizm na wiele chorób.
Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20g, ale spożycie nawet 40g miodu na dzień nie powoduje skutków ubocznych. Miód warto rozcieńczać, aby wydobyć jego prozdrowotne właściwości. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Udowodniono, że najlepsze efekty otrzymuję się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12 godzin przed wypiciem.
Kupuj miód prawdziwy!!!
Uśmiechnięte pszczółki na etykiecie miodu wcale nie oznaczają, że zakupiłaś naturalny produkt. Nawet pszczelarze w małych pasiekach mieszają naturalny miód ze sztucznym. Jak rozpoznać czy zakupiony miód nie jest mieszaniną wody i cukru? Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność, że miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie. Poza tym prawdziwy miód już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani działania leczniczego.
Jeśli chcesz, aby miód był ciągle ciekły, możesz go podgrzać, wkładając słoik z miodem do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą (jej temperatura nie powinna przekraczać 25 stopni C) i mieszając drewnianą łopatką. Pamiętaj, że miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci swoje właściwości.
Kupując miód, dbamy również o ekosystem wspierając akcję „Miód kupujesz – pszczoły ratujesz” W Polsce ok. 50 gatunków polowych roślin uprawnych, ok. 140 gatunków roślin ogrodniczych, ok. 60 gatunków warzyw oraz ok. 60 gatunków uprawnych roślin zielarskich zapylanych jest przez pszczołę miodną. Pszczoła wykonuje ponad 88% całej pracy zapylaczy, a brak tych owadów na plantacjach roślin uprawnych może spowodować obniżenie się plonów nawet o 70-80%.