Czynników, które mają wpływ na preferencje smakowe dziecka jest wiele. Warto wiedzieć, jak kształtować otwartość dziecka na nowe produkty, wiele nawyków z najwcześniejszego okresu życia wywiera bowiem silny wpływ na to, co lubimy i wybieramy jako dorośli ludzie.
Rozwój preferencji smakowych
Pierwsze preferencje smakowe powstają już na etapie życia płodowego. Rozwój kubków smakowych ma miejsce między 8 a 13 tygodniem ciąży, więc dziecko na długo przed przyjściem na świat ma zdolność rozpoznawania smaków. Pokarmy spożywane przez matkę mają wpływ na smak wód płodowych, za pośrednictwem których dziecko poznaje pierwsze smaki. Już po urodzeniu, dzieci mogą lepiej tolerować te produkty, z którymi miały okazję zapoznać się w brzuchu mamy – maluchy, których matki podczas ciąży piły sok marchewkowy, lepiej niż inne dzieci tolerowały kaszkę o tym smaku w 6. miesiącu życia. Początkiem troski o preferencje smakowe dziecka powinna być więc dbałość o różnorodność diety matki w czasie ciąży – im więcej pozna ich w łonie matki, tym lepiej.
Smaki w mleku mamy
Dieta matki ma wpływ na smak jej mleka – zdolność przenikania do niego posiadają liczne związki aromatyczne. Karmienie piersią jest więc kolejnym etapem kształtowania się preferencji smakowych dziecka – bogata dieta mamy pozwala dziecku poznać więcej smaków i może ułatwić ich akceptowanie w przyszłości. Nie warto więc, by mama wykluczała z jadłospisu w tym okresie jakiekolwiek produkty. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy stwierdzono u dziecka alergię i dieta eliminacyjna została zalecona przez lekarza.
Rozszerzanie diety dziecka
Wprowadzanie do jadłospisu dziecka pierwszych pokarmów stałych to wydarzenie ważne, fascynujące, ale jednocześnie stanowiące dla całej rodziny nie lada wyzwanie. Wystarczy jednak przestrzegać kilku rad, by dostarczało ono mnóstwa radości ze wspólnego zdobywania nowych doświadczeń.
Najważniejsza zasada to urozmaicenie – im bogatsza będzie dieta malucha w zróżnicowane, dopasowane do jego wieku produkty, tym większe prawdopodobieństwo, że dziecko wyrośnie na człowieka otwartego na nowe smaki. Na talerz dziecka trafiać powinny zgodnie ze schematem żywienia niemowląt produkty ze wszystkich grup spożywczych – np. warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleczne, mięso i ryby.
Nie warto zniechęcać się pierwszymi niepowodzeniami – zanim dziecko zacznie z chęcią przyjmować nowy produkt, często musi zostać on podany nawet kilkanaście razy. Reakcją na krzywienie się, zamykanie buzi czy odwracanie głowy powinno być więc nie rezygnowanie z danego dania, a jedynie zaplanowanie jego kolejnego podania w pewnym odstępie czasu.
Po trzecie – kamuflaż. Nowe produkty mają większą szansę na przyjęcie przez dziecko, jeśli podane zostaną w dobrym towarzystwie – produktów, które dziecko lubi. Najpierw dodatek nowości powinien być niewielki, a następnie zwiększany stopniowo, by dać maluchowi czas na zaznajomienie się ze smakiem.
To rodzic decyduje, kiedy i co zjada dziecko, a ono powinno mieć wpływ na ilość przyjętego pożywienia. Ze wszystkimi smakami, od Ananasa do Ziemniaczka, warto dziecko zaznajomić; wszystkie smaki od A do Z są warte poznania przez dziecko. Bo smaków jak liter, trzeba się nauczyć!
Więcej informacji na temat nauki smaków można znaleźć na stronie http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/gerber/nauka-smakow